Pomorski muzej i fakultet u Splitu s crnogorskim partnerima u projektu valorizacije podmorske kulturne baštine

BAR – U sklopu EU projekta WRECKS4ALL od 14. do 15. listopada u Baru je održana dvodnevna regionalna radionica na temu donošenja akcijskog plana za prekogranični menadžment, poboljšanje i turističku valorizaciju podvodne kulturne baštine kroz ronilački turizam. Domaćini su bili Turistička organizacija Opštine Bar i Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, a prisustvovali su predstavnici ostalih partnerskih ustanova ovog INTERREG IPA projekta: Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu i Hrvatski pomorski muzej Split iz Hrvatske te Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona iz Bosne i Hercegovine.

Više od četrdeset sudionika iz sve tri države aktivno je sudjelovalo u prezentacijama stanja i mehanizama zaštite podvodne kulturne baštine istočnog Jadrana. Osobit doprinos dali su predstavnici ronilačkog i turističkog sektora razmijenjujući iskustva i promišljajući mogućnosti daljnjeg umrežavanja kao i promocije ronilačkih destinacija. Osim akcijskog plana usvojen je edukativni kurikulum za predstojeće obuke ronilaca u digitalnoj dokumentaciji podvodnih arheoloških nalazišta.

Foto: HPMS

U analizama pravnih regulativa i  standardizacije usluga ronilačkog turizma Republika Hrvatska istaknuta je kao vodeća u regiji. Daljnje projektne aktivnosti bit će usmjerene ka iniciranju pozitivnih pomaka  u zakonskim normama, razvoju modela upravljanja ronilačkim destinacijama te stvaranju novih turističkih proizvoda prekogranične ronilačke ponude.

Projekt “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL (eng. Protecting underwater heritage through its digitalization and valorisation as a novel touristic offer) započeo je u kolovozu 2020. godine i traje 24 mjeseca.

Foto: HPMS

I.B.