Pomorske škrinje Novigrada dalmatinskog

Na izložbi, koja će se održati u Pomorskom muzeju Split, predstavit će se šestnaest pomorskih (mornarskih) škrinja iz Novigrada u sjevernoj Dalmaciji koje se čuvaju  u fundusu Etnografske zbirke, a prikupio ih je i stručno valorizirao Jadran Anzulović.

Cilj je izložbe prikazati neizloženu, dosad nepoznatu, a ujedno i najveću prikupljenu zbirku pomorskih škrinja na istočnoj jadranskoj obali. Od šestnaest prikupljenih škrinja petnaest je pripadalo austrijskoj odnosno austrougarskoj ratnoj mornarici, a nastajale su od sredine 19. do početka 20. stoljeća. Jedna škrinja (baul) iz početka 30-ih godina 20. st. pripadala je ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije.

Po načinu konstrukcije odgovaraju škrinjama jadranskog tipa, a izrađene su od drva jelovine, oraha i crnog bora. Sve stranice su im izrađene od cjelovitog komada drva sa spojevima u obliku tzv. veza na pero ili lastinog repa, a imaju ravan ili lagano zaobljen ili sedlasti poklopac (bauli). S oslikanim su ukrasom na prednjici i bočnim stranama ili jednostavno monokromno obojene. Također pojedine su ukrašene s oslikom unutrašnje i vanjske stranice  poklopca.

Ukras na prednjici oslikan je s motivima ratnih brodova austrijske i Austro-Ugarske monarhije s prikazima  jedrenjaka (korveta), kazamatnih brodova i oklopnjača ili s motivom rudolfinske krune, zastave monarhije i zastava drugih ratnih mornarica (Grčke, Rusije i dr.). Na oslikanoj unutrašnjoj stranici poklopca figuralni je ukras s motivom čempresa, a na vanjskoj motiv ratnog broda.

Na izložbi biti će predstavljeni i foto portreti mornara iz Novigrada (rođenih od 1870. godine) koji su služili u austrougarskoj ratnoj mornarici i ratnoj mornarici Kraljevine Jugoslavije s opisom njihove službe te nekoliko sačuvanih upotrebnih predmeta iz mornarske škrinje (fenjeri, bilježnice i dr.).  Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja 2023. g.

I.B.