Pomorska večer plovi u 65. rođendan

Dugogodišnja HRT-ova emisija Pomorska večer u subotu 8. srpnja obilježava 65. obljetnicu svojega postojanja. Jedna od najdugovječnijih i najstarijih tematskih emisija Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), koja eterom plovi svakoga ponedjeljka od 20.00 do 24.00 naizmjence se emitirajući iz HRT – Radija Pula, HRT – Radija Rijeka, HRT – Radija Zadar, HRT – Radija Split i HRT – Radija Dubrovnik, a može se pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi, svoj će veliki rođendan proslaviti radno i nizom prigodnih sadržaja u programu, priopćila je Hrvatska radiotelevizija.

Photo: Morski.hr

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) prvi je put emitirana 8. srpnja 1952. godine pod naslovom Emisija za pomorce Radija Zagreb. Njezin je pokretač i dugogodišnji urednik bio Branko Knezoci, koji je želio pomoći našim pomorcima u održavanju veze s obiteljima. Emisiju je poslije preuzeo Zvonimir Bukovina, produljio je na dva sata i prozvao Pomorska večer. Punih su dvadeset godina voditelji te emisije bili legendarni spikeri Radija Zagreb Valika Šverer i Ljubo Jelčić.

U uvjetima ograničene komunikacije u prošlome stoljeću za obitelji pomoraca bilo je veoma važno doznati na kojemu se moru ili u kojoj svjetskoj luci nalaze njihovi dragi. A za pomorce, koji su bili umorni od čekanja, neizrecivo nostalgični i puni čežnje za svojim obiteljima, s kojima nisu imali načina uspostaviti kontakt, itekako je bio važan taj komunikacijski most u eteru. Rubrike Poruke i pozdravi pomorcima i pomoraca njihovim obiteljima te Izvješće o kretanju brodova postale su stalnicom i prepoznatljivim znakom emisije sve do danas.

Photo: Pixabay

Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) već je šest i pol desetljeća jedini stalni tjednik o moru, brodovima i pomorcima te o svim ljudima s mora, na moru i uz more. Vremena se mijenjaju, pa tako i teme kojima se bavi ta kultna emisija. Priče se ne odnose više isključivo na pomorce koji su na brodovima – teme su danas znatno šire. Tijekom godina u emisiji su zabilježeni usponi i padovi na tržištu brodskoga prostora, opisani lošiji i bolji dani hrvatskih brodarskih tvrtka, svjedočilo se obnovi i rastu hrvatskih luka, pratile su se promjene ribarskoga zakonodavstva, a s ribarima se borilo za očuvanje prava na tradicijsko ribarsko oruđe. Stoga i ne čudi da je emisija postala jednim od vrsnih kroničara pomorske i ribarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj i svijetu, a njezini su urednici redovito promicali i pomorsku kulturu, hrvatske obrazovne i muzejske ustanove, tematske izložbe i povijesno-obrazovne aktivnosti kulturnih ustanova u vezi s pomorstvom.

Emisiju danas uređuju i vode Jadran Marinković iz HRT – Radija Split, Branka Malnar iz HRT – Radija Rijeka, Božica Đurđević iz HRT – Radija Dubrovnik, Dorina Tikvicki iz HRT – Radija Pula i Vladimir Šetka iz HRT – Radija Zadar.

Tijekom prošlih godinu dana emisija Pomorska večer višestruko je nagrađivana. Dobitnica je Večernjakove ruže 2016. u kategoriji Radijska emisija godine i nagrade Sindikata pomoraca Hrvatske Plava vrpca Vjesnika, a jedan od urednika Pomorske večeri Jadran Marinković nedavno je dobio i nagradu Slobodne Dalmacije za životno djelo u novinarstvu Joško Kulušić.

Photo: Morski.hr

„U prošlih se 65 godina mnogo toga promijenilo. Dugo je godina Pomorska večer, uz pisma, bila jedina veza pomoraca i njihovih obitelji. Razvojem tehnologije danas ta komunikacija s pozdravima dragima na moru i kopnu uz nezaobilazni pozdrav posadi broda nije toliko važna, no ta je dugovječna emisija i danas rado slušana jer sadržava u sebi onaj duh mora koji je utkan u svaki razgovor i reportažu“, ističe urednica iz HRT – Radija Rijeka Branka Malnar te dodaje: „Možda o tome najbolje svjedoče oni kojima je i namijenjena. Stoga bih citirala jednu od prvih čestitaka koja nam je pristigla. Iz Jadrolinije nam pišu: Upućujemo iskrene čestitke u povodu 65 godina emisije Pomorska večer te čestitke u povodu dodjele nagrade Večernjakova ruža u kategoriji najbolje radijske emisije u Hrvatskoj. Svi mi koji smo na bilo koji način povezani s morem i pomorstvom veselimo se svakoj emisiji koja nam ponedjeljkom navečer nosi novosti s mora i o moru. Vaša predanost i trud koje godinama ulažete u emisiju prepoznati su i cijenjeni i u slušatelja i u pomoraca te vam ovim putem odsrca želimo da nastavite kao i dosad s istim žarom i ljubavlju raditi našu i vašu Pomorsku večer.“

Emisija Pomorska večer Hrvatskoga radija (HRT – HR) na rasporedu je na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) svakoga ponedjeljka od 20.00 do 24.00, a može se pratiti i na međunarodnome multimedijskom programu HRT – Glas Hrvatske te na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Sretan rođendan i puno dobrih emisija, želi Vam ekipa portala Morski.hr!

R.I.