Pomorska policija pojačala aktivnosti – u Zadarskom arhipelagu uhvatili 9 novih prekršitelja

ZADAR – Pomorska policija zabilježila je u posljednja dva dana čak 9 nedozvoljenih glisiranja uz obalu. Pogađate – prekršitelji su opet većinom stranci.

Gotovo je nevjerojatno da se netko, unatoč jasnim uputama o tome kako je nešto zabranjeno zakonom, svejedno oglušuje na slovo zakona i radi po svome. Pomorska policija diljem jadranske obale svakodnevno evidentira glisiranja preblizu obali, odnosno na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale.

Pa je tako zadarska pomorska policija u posljednja dva dana u ovakvom prekršaju zatekla čak 9 plovila. Tri prekršaja evidentirana su u akvatoriju Novigradskog mora, dva prekršaja u akvatoriju Sv. Filipa i Jakova, 2 prekršaja kod otočića Karantunić te po jedan prekršaj kod Velog Rata te Puntamici u Zadru. Od 9 prekršitelja, tek jedan je iz Hrvatske. Sve ostalo su državljani drugih, uglavnom sjevernih, zemalja Europske unije. Da li je bitno odakle su? Itekako je bitno jer u svojim zemljama ovakvo kršenje zakona im ne bi palo na pamet. Svi su novčano kažnjeni na licu mjesta.

Nema policija problema samo s prekršiteljima na moru. Nastavlja se neodgovoran niz alkoholiziranih vozača. U samo dva dana zadarska policija kaznila je čak 13 vozača koje je zatekla da voze u alkoholiziranom stanju. Od toga, njih trojica su bila mlađa od 25 godina.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 39-godišnjeg vozača, koji je uhvaćen noćas iza ponoći u Povljani i kojemu je izmjereno 2,05 promila alkohola u krvi.

Svi vozači su prekršajno sankcionirani temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

K.B.