Pomorcima Jadrolinije veće plaće

RIJEKA – Zajednički sastanak tri sindikata (SSPJ, NSPPBH i SPH), Uprave Jadrolinije (g. D. Sopta, direktor i G. Frković, član Uprave) i predstavnika Ministarstva (g. J. Bilaver, državni tajnik i kap. S. Orlić, pomoćnik Ministra) održan je 8. listopada u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, javlja Sindikat pomoraca Hrvatske.

U nastavku su zaključci s navedenog sastanka:

– Pregovori oko izmjena načina obračuna plaća pomoraca u Jadroliniji su pri kraju, ali s obzirom na pad prihoda Jadrolinije (cca 52%) u 2020. godini izmjene u ovom trenutku nisu provedive.

– Pregovori će se finalizirati čim se steknu financijski uvjeti, a najvjerojatnije u proljeće 2021. godine.

– Sindikati su prihvatili povećanje primanja pomoraca Jadrolinije u iznosu od 416 kuna mjesečno (5000 kuna godišnje) kao neoporezivi dodatak na plaću, a isplata kreće odmah- listopad 2020.

– Prijedlog NSPPBH o povećanju cijene putničkih karata  predstavnici SPH nisu podržali uz (još jednom) ponovljeno obrazloženje da su cijene karata stvar poslovne politike Uprave, stava vlasnika Društva – RH i ugovora s AZOLP-om, a ne predmet socijalnog dijaloga.

U konačnici smo mišljenja da je, s obzirom na okolnosti i krizu u kojoj se Jadrolinija nalazi uslijed pandemije COVID 19, ovakvo prijelazno rješenje prihvatljivo i realno.

I.B.