Pomorci najtraženiji u švercu kokaina: Ucjenjuju ih, prijete, čak i ubijaju ako odbiju raditi za narko-kartele

Pomorca iz Kotora koji je uhićen na tivatskom aerodromu, policija sumnjiči da je bio zadužen za regrutaciju 13 crnogorskih mornara i pružanje logističke podrške, tijekom šverca kokaina brodom “Yemaya”, a vjeruje se da je imao jednu od ključnih uloga u poslu.

Usluge vrhunskih pomoraca i skipera vrlo su tražene među krijumčarima droge. Mnogi od njih zbog velikih novčanih iznosa pristaju tako raditi za narko-kartele, a oni koji to ne žele bivaju ucjenjivani, izloženi prijetnjama, pa čak i ubijeni.

U 2019. godini srušeni su svi rekordi u zaplijeni kokaina. Čak 600 kg kokaina iz Urugvaja u vlasništvu balkanskog kartela otkriveno je u Bazelu. Američka carina 17. lipnja je zaplijenila gotovo 20 tona kokaina na brodu "MSC Gayane", na putu za nizozemsku luku Rotterdam. Tad su uhićena četvorica crnogorskih pomoraca, uključujući i časnika, piše 24Sedam.

Kasnijom istragom utvrđeno je da su u luci Philadelphije američke vlasti na teretnom brodu "MSC Gayane" otkrile 16,5 tona kokaina. Američko pravosuđe podiglo je optužnice protiv dvojice pomoraca koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru.

Mnogi crnogorski pomorci na udaru su mafije koja šverca drogu. Htjeli ili ne htjeli, moraju prevoziti kokain. Ukoliko to ne žele izloženi su prijetnjama i ucjenama.

Tragično, brojni su primjeri slučajeva uhićenja pomoraca s ovih prostora, a koji su povezani s krijumčarenjem narkotika, a neke od njih i poimence navodi portal 24Sedam.

I.G.