POMOR JEŽEVA KOD ŠIBENSKOG MOSTA Stručnjak: “Ne vjerujem da se radi o zagađenju”

Veća količina ježeva uginula je kod Šibenskog mosta, javlja nam čitatelj i šalje ove fotografije.

– Plaža Malinica kraj šibenskog mosta, pomor ježeva, kaže čitatelj i dodaje da ga ovo čudi jer na površini i dnu ne vidi nikakvo zagađenje, dapače, kako tvrdi, čisto je.

Foto: Čitatelj

Za pojašnjenje smo pitali stručnjaka s Instituta za oceanografiju i ribarstvo dr. Ivana Cvitkovića, koji kaže da bez analize ne može sa sto postotnom sigurnošću govoriti o čemu se točno radi, no ne isključuje mogućnost naglog priljeva slatke vode uz površinu mora, zbog velike količine kiše koja je proteklih dana napadala u gornjem toku rijeke Krke.

Foto: Čitatelj

– Moguće da se radi o velikoj količini slatke vode. Ako je to nagla promjena i ako se ježevi nisu mogli spustiti u dublje slojeve gdje je slanije more, onda može dogoditi da je jedna grupica jednostavno uginula – kaže dr. Cvitković koji dodaje da svejetno to baš i nije raširena pojava vrijedna spomena.

– Moguće da se dogodilo nešto lokalno, neki iznenadni poremećaj poput jake bure i većih valova – napominje i isključuje mogućnost anoksije, odnosno potpunog nedostatka kisika koja bi bila realnija da se pomor dogodio na dubini između 20 i 30 metara.

Foto: Čitatelj

U blizini šibenskog mosta dosta je uzgajivača školjaka, pa s obzirom da smo prethodnih mjeseci svjedočili i zagađenjima uz rijeku Krku u njenim gornjim slojevima, pitali smo i trebamo li biti zabrinuti zbog potencijalnog zagađenja?

Foto: Čitatelj

– Mala je šansa da bi ježeve neko zagađenje ubilo. Pa nisu oni baš osjetljivi, nije to baš vrsta da ne podnosi onečišćenje. Ježeva imate recimo i u Splitu na Matejušci – kazuje nam dr. Ivan Cvitković sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo i smiruje da se ovdje vjerojatno ipak radi o izoliranom slučaju uginuća lokalne skupine ježinaca.

Jurica Gašpar