Poljoprivrednicima na Mljetu podijeljene prve sadnice autohtonih sorti vinove loze

MLJET – Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ je u četvrtak, 10. veljače 2022. podijelila 500 besplatnih sadnica vinove loze lokalnim poljoprivrednicima. Sadnice su dodijeljene fizičkim i pravnim osoba s otoka Mljeta koje su se javile na Javni poziv za dodjelu sadnica s ciljem revitalizacije mljetskih sorti.

Proizvodnja sadnog materijala je rezultat trogodišnje suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a u navedenom razdoblju su otkrivene čak 3 autohtone sorte vinove loze: mrkuša, kuljenača i diliper. Uskoro će biti objavljen i poziv za iskazivanje interesa za dodjelu sadnica ovih autohtonih sorti za 2023., a poljoprivrednicima koji uzgajaju te sorte je utrostručen iznos poticaja koji se isplaćuje na godišnjoj razini od strane NP Mljet.

Foto: NP Mljet

U NP Mljet je lokalno stanovništvo prepoznato kao jedan od ključnih partnera u zaštiti bioraznolikosti. Tradicionalnom poljoprivredom se zaustavlja sukcesija poljoprivrednih površina i njihovo zarastanje i pretvaranje u šumu. Preko 90% NP Mljet je prekriveno gustim borovim šumama i šumama hrasta crnike, po čemu je Mljet nadaleko poznat, ali su također poljoprivredne površine i livade područja od velike važnosti za Park, s iznimnom bioraznolikošću i više od 600 različitih biljnih vrsta.

– Osobe kojima su dodijeljene besplatne sadnice sadnju će obaviti u roku od mjesec dana od preuzimanja istih, a mi im želimo dobar urod u budućnosti! – poručuju iz NP Mljet.

I.B.