Policijski ronioci čistili podmorje Pule i dali svoj doprinos čišćem Jadranu

PULA - Policijski ronioci spustili su se na dubinu do 17 metara te su iz mora izvadili brojne staklene boce, ali i pokoju automobilsku gumu

U subotu je u Puli održana eko akcija čišćenja podmorja i priobalja, a svoj doprinos čišćem moru dali su i policijski ronioci, odnosno pripadnici Interventne jedinice policije Pula te Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka.

Riječ je o akciji koju već godinama organizira Turistička zajednica grada Pule zajedno sa Zajednicom tehničke kulture, Hrvatskim Crvenim križem – Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Hrvatskom ratnom mornaricom i policijom.

Devet policijskih ronioca pridružilo se roniocima Hrvatske ratne mornarice i roniocima iz desetak istarskih klubova te su zajedničkim snagama prikupljali otpad u Gortanovoj uvali. Ronili su sve do dubine od 17 metara, a iz mora su izvadili brojne staklene boce, ali i pokoju automobilsku gumu.

- Drago nam je da smo udružili snage i što smo mogli dati svoj skromni doprinos zaštiti okoliša. Ovo nije prva eko akcija na kojoj smo sudjelovali, s obzirom da smo u lipnju čistili podmorje u Rijeci u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula, a i ranijih godina smo se rado odazivali na sve pozive kojima možemo učiniti svoju okolinu sigurnijom' - rekao je vođa grupe protueksplozijskih ronioca Interventne jedinice policije Pula Danijel Petrinjak.

Policijski ronioci ovog su ljeta provodili brojne zadaće kojima su brinuli o sigurnosti u podmorju. Obavljali su zadaće traganja i spašavanja te pretrage podmorja, a štitili su i arheološka nalazišta te su obilaziti navedene lokacije kako bi se spriječilo njihovo daljnje devastiranje. Osim obilazaka arheoloških nalazišta, ovog su ljeta pružali i pomoć u projektu arheološkog istraživanja podmorja u Premanturi kod rta Franina na dubini od preko dvadeset metara. Zajedno s arheolozima i konzervatorima obavljali su poslove konzerviranja željeznih topova ispod mora, što je uključivalo kompleksne zadaće bušenja topa i pričvršćivanja anoda na top te vađenja segmenata pijeska i važnih nalaza te su na taj pomogli stručnjacima u očuvanju kulturne baštine.

Iako se turistička sezona približava kraju, policijski ronioci i dalje nastavljaju sa svojim zadaćama te će u i narednom razdoblju nastaviti brinuti o zaštiti spomenika kulturne baštine, ali i o zaštiti drugih arheoloških nalazišta diljem Istre te će obilaziti navedene lokacije kako bi se spriječilo njihovo daljnje devastiranje.

D.G.