Policija za sudar jedrilice i jahte krivi Slovenca, koji je neoprezno upravljao jedrilicom

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjim državljaninom Slovenije zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Ugrožavanje posebnih vrsta prometa.

Osumnjičeni je u nedjelju, 11. lipnja 2023. godine oko 12 sati u arhipelagu otoka Pašmana, kod otočića Balabra Mala, na poziciji oko tri i pol nautičke milje južno od prolaza Mali Ždrelac, tijekom plovidbe, upravljajući jedrilicom hrvatske charter tvrtke, na kojoj se nalazilo pet državljanina Republike Slovenije, ugrožavao promet nepridržavanjem propisa o sigurnosti pomorskog prometa, uslijed čega je udario u motornu jahtu na kojoj se nalazilo dvoje državljanina Slovenije.

U pomorskoj nesreći teže je ozlijeđena državljanka Republike Slovenije u dobi od 35 godina, koja se nalazila na jedrilici te joj je pružena liječnička pomoć u Općoj bolnici Zadar.

Protiv osumnjičenog 57-godišnjaka,  Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, podnosi se kaznena prijava u redovnom postupku.

************

Dodatak, 16, lipnja 2023. i napomena: Zadarska policija je na inzistiranje novinara Morskog HR da ipak provjeri svoj gore navedeni izvještaj, priznala da je pogriješila, pa ispravnu informaciju o događaju pročitajte u članku niže!

Zadarska policija priznala da je pogriješila: “Havariju ipak nije skrivila jedrilica, nego gliser, dogodila se omaška”
Nakon objavljenog članka, u kojem smo doslovno prenijeli službeni izvještaj zadarske policije o havariji u arhipelagu otoka Pašmana, gdje za sudar krive Slovenca koji je upravljao jedrilicom, u redakciju nam se javilo više ljudi; nautičara, svjedoka, ali i vlasnica charter agencije koji se čude ovom…

*************

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sudar jahte i jedrilice kod otočića Balabra Mala - Jedna osoba ozlijeđena!
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) jučer, 11. lipnja u 11.55 sati zaprimila je dojavu jednog od sudionika pomorske nesreće, koji je prijavio sudar s jedrilicom tijekom plovidbe kod otočića Balabra Mala, o čemu su obaviještene sve nadležne služ…