Polako se dovršava prenamjena bivše pulske Mornaričke bolnice u Sveučilišni kampus

Preuređenje bivše Mornaričke bolnice u Puli u Sveučilišni kampus, jedan je od kapitalnih projekata Sveučilišta u Puli, ali i cijele istre. Njegov dovršetak bio je planiran za kraj godine.

Vrijednost radova je oko 7 i pol milijuna eura. Projekt prenamjene Mornaričke bolnice za potrebe Sveučilišnog kampusa traje već 6 godina. Odlukom Županijske skupštine Sveučilištu je dano pravo građenja na rok od 50 godina. Prva faza adaptacije obuhvatila je dio prizemlja i prvi kat bivše bolnice, a druga ostatak prizemlja i drugi kat. Ukupna vrijednost projekta je oko 8 milijuna eura, od čega iz EU-fondova nešto više od 5,5 milijuna, a ostatak iz državnog proračuna, preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, piše Radio Pula.

- Jedanput tjedno održavaju se koordinacijski sastanci investitora, izvođača, projektantskog i stručnog nadzora te voditelja gradnje - ističe Mirena Tubić, voditeljica Ureda za projekte i razvoj pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

U prizemlje zgrade uselit će Fakultet informatike, na prvi kat Filozofski, a na drugi Tehnički i Fakultet za odgojne i obrazovne djelatnosti.

Inače, Mornarička bolnica u Puli, vojna bolnica, izgrađena je 1861. za potrebe austrijske ratne mornarice.

Pružala je preventivnu i kurativnu zdravstvenu skrb mornarima, pripadnicima kopnenih vojnih jedinica i različitih vojnih ustanova, regrutima, polaznicima Mornaričke strojarske škole i drugih vojnih institucija. Vojna bolnica u Vodnjanu tada je služila još samo kao lazaret i nije odgovarala uvjetima suvremene bolnice.

Bila je to moderna, čvrsto građena zdravstvena ustanova primjerena naglom društvenom usponu. Projektirao ju je i građevinske radove nadzirao tehnički kapetan Viktor Damaševski. Kapacitet joj je bio oko 500 »formacijskih« postelja, dostatnih za medicinsku zaštitu 5-10.000 ljudi. U to doba pobol vojnika i mornara u garnizonima zbog epidemijskih bolesti bio je visok (i do 50% ljudi). Posebno je veliki pobol uzrokovala malarija: 1863.-66. od koje je bolovalo do 4.000 vojnika i mornara, pa se broj kreveta u Bolnici morao povećati na 730, piše Istrapedia.

I.B.