Polaganjem vijenaca i budnicom počelo obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica

ZADAR - U Zadru se danas održava središnja svečanost u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.

Odana je u Zadru jutros počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja Kocka.

Jozo Šerić, pripadnik Udruge veterana 4. gardijske brigade prisjetio se VRO Maslenica.

- Bilo je hladno, još i hladnije nego danas. Suhi led. Bio sam zapovjednik bojne u 4. gardijskoj brigadi. Mi smo nakon južnog bojišta preustrojeni i došli smo vršiti pripreme za Maslenicu. Bilo je dosta posla, priprema, a prilikom izviđanja smo izgubili dva čovjeka, a devet je ranjeno - rekao je.

- Ovaj dan znači sjećanje na hrabre ljude i žal za poginulima i ranjenima, istaknuo je.

U emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovao je Josip Adžić, hrvatski branitelj i pripadnik 72. bojne Vojne Policije, koji se prisjetio vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Rekao je kako mu se miješaju emocije tuge, sreće i zadovoljstva.

- Tuga za poginulim kolegama, njih 127 koji su dali živote za domovinu. To je bila prekretnica, spojili su se sjever i jug Hrvatske. Komunikacija je bila lakša i jednostavniji transport kako vojni tako i civilni - rekao je.

Istaknuo je kako se dugo radilo na pripremi operacije.

- Nama su dva dana prije rekli da se spremimo, da se nešto sprema, a mi smo odmah znali o čemu se radi - rekao je.

U odavanju počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru sudjelovali su ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, general Ante Gotovina, sudionici VRO Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija.

Na svečanosti je predviđeno i prigodno obraćanje predsjednika Vlade Plenkovića.

I.G.