Pokvario se helikopter HRZ-a, pa su HGSS-ovci unesrećenog s Velebita morali sami izvlačiti

Hrvatska gorska služba spašavanja Zadar je na području Nacionalnog parka Paklenica spasila unesrećenu osobu s otvorenim prijelomom noge i ozljedama prsnog koša. Na nesreću spasitelja, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva se pokvario i nije mogao doći, no na sreću, uspjeli su izvući ozlijeđenu osobu.

HGSS-ovci su ranije priopćili kako je u tijeku akcija spašavanja u Nacionalnom parku u četvrtoj dužini smjera Josipa Radeljaka u Anića kuku.

Nakon zbrinjavanja vanjskog prijeloma potkoljenice i brzog transporta, unesrećena osoba iz NP Paklenice predana je timu Hitne medicinske službe na daljnju obradu .Za vrijeme transporta dobili smo informaciju o spremnosti drugog helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali zbog brzine transporta, spašavatelji su nastavili zemaljskim putem transport unesrećene osobe.

Stijenska akcija spašavanja penjačice u NP Paklenica, Kuk Tisa, smjer Josipa Debeljaka 4a. 12 Spašavatelja iz stanice Zadar i jedan Spašavatelj iz Sarajeva BIH zbrinuli su unesrećenu koja je imala otvoreni prijelom potkoljenice i ozlijede prsnog koša. Nakon transporta po nepristupačnom terenu predali su je HMS u 19:00 sati.

Iz HGGS-a su poručili kako je ovo primjer nepripremljenog kretanja po nepristupačnom terenu, ali su pohvalili unesrećenu osobu koja je znala podijeliti svoju lokaciju čime je pomogla spasiocima da je brže pronađu i ukažu joj pomoć. Naglasili su kako ova akcija potvrđuje koliko je bitno znati poslati lokaciju s mobitela.

D.G.