Pokret Otoka primljen u Europsku federaciju malih otoka

Na današnjem sastanku Upravnog odbora Europske federacije malih otoka (ESIN) potvrđena je odluka o primanju Pokreta Otoka u članstvo organizacije kao predstavnika hrvatskih otoka.

Pokret je još 7. i 8. rujna na estonskom otoku Kihnu sudjelovao kao promatrač na godišnjoj skupštini ESIN-a, a na kojoj je prihvaćen prijedlog predsjednika federacije Johna Walsha o primanju u članstvo nove organizacije iz Hrvatske.

Nakon jednoglasne podrške Skupštine, sastavljene od predstavnika finskih, alandskih, švedskih, danskih, irskih, škotskih i francuskih otoka, Pokret Otoka je s današnjim sudjelovanjem u Upravnom odboru postao punopravni član ESIN-a

ESIN je europska organizacija osnovana 2001. godine sa službenim sjedištem u Švedskoj, a okuplja predstavnike preko 1500 malih europskih otoka s preko 350 tisuća otočana.

Kao mreža otočana omogućuje razmjenu iskustava, znanja i najboljih praksi na lokalnoj razini, zagovara i razvija novi pristup razvojnim otočnim politikama te je glas malih otočnih zajednica na EU razini. Kao hrvatski predstavnik, Pokret Otoka će u i kroz ESIN nastaviti promovirati važnost održivog razvoja, rada u zajednici te bottom-up pristupa razvojnim politikama.

I.B.