Pokret kojeg smo pokrenuli na Jadranu probio naše granice! Grci se pobunili: "Vraćamo plaže građanima!"

GRČKA - "Običnim" je građanima dozlogrdilo da doslovno ne mogu pristupiti moru ili se sunčati od svih tih agresivnih iznajmljivača koji svojataju plaže.

Protesti građana koji zahtijevaju nesmetano uživanje u suncu i moru bez da moraju plaćati kojekakvim iznajmljivačima mediji su simpatično nazvali "beach towel revolt" iliti po našem ustanak ručnika s plaže. Što ima smisla, jer sve što ovi građani traže je mjesto na plaži gdje mogu nesmetano staviti svoj ručnik bez da se pritom moraju obračunavati s "poduzetnicima" koji bi im ili iznajmili mjesto na plaži ili bi im isto uskratili.

Protesti su krenuli na Parosu, još u svibnju ove godine kada je grupa nezadovoljnih građana shvatila da je prostora na kojima se mogu slobodno sunčati i kupati sve manje. Iznajmljivači su naprosto poredali svoje suncobrane i ležaljke u tolikoj mjeri da mjesta za postaviti ručnik jedva da ima. Zvuči li vam ovo poznato? Naravno, identičan problem doživljavamo i kod nas o čemu smo već pisali i dalje ćemo pisati dok se god problem jednom ne riješi.

U svakom slučaju, što se Grčke tiče, građani su se ubrzo organizirali u Facebook grupu, a kasnije i katastrofalnu situaciju na plažama snimili dronovima nakon čega je svima postalo jasno koliko je ilegalno to što iznajmljivači rade - uzimaju i do 10 puta više prostora nego li im je dozvoljeno. I uz to se nerijetko imaju obraza svađati i stvarati neugodnosti.

Grčka je pobuna na plažama, piše BBC, ubrzo narasla do nacionalnih razmjera i trenutačno je pojava koja se istovremeno može vidjeti na više mjesta diljem države. Naxos, Kreta, Rhodos i Atika samo su neke od lokacija na kojima su građani odlučili reći dosta teroru iznajmljivača ležaljki. Demonstracije građana sada su dakle svakodnevna pojava. I izgleda da imaju itekakav efekt!

Prosvjedi su postali zanimljivi medijima, pa se napokon aktivirala i država koja šalje redovitije inspekcije, a one redom uklanjaju ilegalne ležaljke gdje god na njih naiđu. No, za građane to nije dovoljno. Bitka je možda dobivena, ali treba dobiti i rat stoga najavljuju kako je sljedeća faza povećavanje transparentnosti procesa dobivanja dozvola za postavljanje ležaljki po plažama. Drugim riječima, kako i pod kojim uvjetima netko uopće ostvaruje pravo da ležaljke iznajmljuje.

Održivi turizam moguć je samo kroz aktivno sudjelovanje građana. Pravednost i fer odnosi također. Grci su to shvatili. A ista borba očekuje i Hrvate. O tome smo pisali davno prije nego što su grčki prosvjedi krenuli, a možete biti sigurni kako ćemo pisati i dalje.

J.T.

Pročitajte još:

LEŽALJKE NE SMIJU SMETATI DRUGIMA NA PLAŽI Ako naiđete na ovakav prizor, ovo su vaša prava i ne dajte se smesti!
Sve više građana nam ovih dana skreće pozornost na poplavu praznih ležaljki na plažama diljem naše obale. Doslovno zauzimaju ogroman prostor, nerijetko i veći postotak plaže, pa se građani s razlogom pitaju: istjeruje li ih to netko s plaža ako ne plate ležaljku? Evo i odgovora na to pitanje. Pa
Ležaljke ilegalno vladaju plažama -Tko u Hrvatskoj uopće sprječava uzurpaciju pomorskog dobra?
‘Slučaj Tučepi’ pokazao je kako nadležni, koje država delegira da vode računa o pomorskom dobru, usred sezone ne čine ništa. Tko i na koji način u ovoj državi vodi brigu o pomorskom dobru, pitanje je koje se nameće nakon Telegramovog izvještaja o kaosu na jednoj od najdužih jadranskih plaža, onoj