Pokrenuta peticija prema UN-u kojom se traži hitno rješenje za plastični otpad

Krajem veljače Skupština Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEA) kreirat će globalni sporazum s ciljem kontrole, odnosno zaustavljanja zagađenja plastikom. Većina zemalja pristala je sudjelovati u takvome sporazumu, no pitanje je hoće li on biti obvezujući?

Među pitanjima koja more ekologe i svakog sa zdravim razumom jest – hoće li se sporazumom tek promovirati ponovna uporaba i recikliranje plastike ili će se ići ka kontroli proizvodnje plastike? Upitno je i hoće li se sporazumom štititi samo mora ili cijeli planet te kada će taj sporazum biti i potpisan.

UN je još 2020. godina upozorio kako je porast količine proizvedene plastike doveo do problema plastičnog otpada koji je nadmašio sposobnost društva da njime učinkovito upravlja. Alarmantan je podatak da u oceanima godišnje završi 8,8 milijuna tona plastike, koja je već odavno zagadila vodu koju pijemo i zemlju u kojoj sadimo hranu. Plastika je pronađena čak i u arktičkom ledu, ali i u ljudskom krvotoku.

Kako spomenuti globalni sporazum o kontroli plastike ne bi, kao i u većini slučajeva, ostao samo mrtvo slovo na papiru pokrenuta je peticija, koja je dosad prikupila više od 660 000 potpisa, a s kojom će se tražiti od UN-a da ovako ozbiljnom problemu pristupi na vrlo ozbiljan način.

– Kao građani iz cijelog svijeta, pozivamo na hitan međunarodni sporazum kojim bi se zaustavilo zagađenje plastikom. Ovaj novi pravno obvezujući sporazum mora postaviti najambicioznije ciljeve za okončanje ove planetarne krize – mora uzeti u obzir cijeli životni ciklus plastičnih proizvoda, od smanjenja proizvodnje do dizajna i gospodarenja otpadom. Ovo je naša prilika za prijelaz na sigurno kružno gospodarstvo koje štiti ljude, divlje životinje i našu klimu – na pravedan i uključiv način – stoji u peticiji koju možete potpisati na OVDJE.

K.B.