POJAŠNJENJE MINISTARSTVA Pod kojim uvjetima montažni ugostiteljski objekti smiju biti na plaži?

Zbog nedoumica pri primjeni članka 14. stavka 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, u dijelu koji se tiče ugostiteljskih objekata na pomorskom dobru, iz Ministarstva turizma i sporta RH pojasnili su uvjete pod kojima jedinice lokalne samouprave mogu izdati rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za beach bar koji se nalazi na plaži, odnosno za objekt brze prehrane ili slastičarnice u kiosku smještenom na pomorskom dobru iako su ti objekti udaljeni manje od 100 metara od postojećih ugostiteljskih objekata iste namjene smještenih u građevini.

Prema navodima iz Ministarstva, ukoliko beach bar ispunjava sve uvjete iz Članka 24. stavka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i ima koncesijsko odobrenje za gospodarsko korištenje pomorskog dobra jedinice lokalne samouprave (općine ili grada), može poslovati na plaži, odnosno prostoru određenom koncesijskim odobrenjem čak i ako na udaljenosti manjoj od 100 metara posluje gospodarski subjekt iste/slične djelatnosti u građevinskom objektu.

Naime, smisao beach bara i sličnih ugostiteljskih subjekata jest omogućiti gostima dostupnost usluge pripreme i usluživanja pića i napitaka na samoj plaži. Obzirom da je posjećenost takvog objekta uvjetovano godišnjim dobom i lijepim vremenom, smatra se kako u tom smislu ne predstavlja konkurenciju ugostiteljskom objektu koji se nalazi u građevini, pojašnjenje je Ministarstva.

Slična situacija je i u slučaju slastičarnica i objekata brze prehrane u kioscima smještenim na pomorskom dobru na udaljenosti manjoj od 100 metara od postojećih objekata u građevini iste namjene.

Iz nadležnog Ministarstva pojašnjavaju kako oni, kao objekti privremene namjene, uz ispunjavanje uvjeta propisanih člankom 24. stavkom 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te posjedovanje koncesijskog odobrenja jedinice lokalne samouprave na najviše pet godina, moraju biti sačinjeni od lagane konstrukcije koja se može prenositi u cijelosti ili u dijelovima.

Takva konstrukcija se može postaviti na plažu bez trajnog povezivanja s njom u svrhu očuvanja i zaštite pomorskog dobra, te bi nakon njene demontaže plaža trebala ostati nepromijenjena.

D.G.