Pojačana kontrola fiskalizacije u cijeloj zemlji, a posebno na obali

Službenici Porezne i Carinske uprave od 1. srpnja provode pojačanu kontrolu fiskalizacije u cijeloj zemlji, a posebno na obali, gdje se ljeti “okreće” najviše novca. Od početka godine naplatili su kazni u iznosu od ukupno gotovo 9 milijuna kuna i izrekli 18 zabrana rada.

“Češljat” će obveznike fiskalizacije. Koga i kada – tajna je. A inspektori su u kontroli: kao obični gosti.

Na terenu će pojačano biti do kraja turističke sezone. I neizdavanje računa neće praštati.

– Prilikom posluživanja svake narudžbe dužni smo i obavezni izdati račun. Može biti gotovinski, može biti kartično, ali zakona se važno pridržavati jer greške se skupo plaćaju – kaže Aleksandra Alisa Lalić, konobarica u Šibeniku.

Pokrit će inspektori svaki kutak Lijepe naše. Ali u fokusu su: obala i otoci. Te glavni grad.

– Cilj ove akcije je suzbijanje sive ekonomije i zaštita onih poreznih obveznika koji uredno i pravovremeno ispunjavaju svoje obveze. Isto tako želimo detektirati one porezne obveznike koji sustavno krše porezne obveze i na neki način ih upozoriti na to – rekao je za Dnevnik Slaviša Penava, Središnji ured Porezne uprave.

Sankcionirati treba lovce u mutnom, slažu se i gosti i oni koji usluge pružaju.

– Nastojimo uredno raditi i to je standard već. Uopće više nije pitanje treba li izdati račun – to ide po “difoltu” – rekao je Damir Žaja, vlasnik kafića u Šibeniku.

Inspekcijski nadzori zaustaviti trebaju prelijevanje turističkih milijuna izvan državne blagajne.

– U odnosu na lipanj 2019. vidimo da je u lipnju 2022. 4,2 posto više izdanih računa – ističe Penava.

U prvih pet mjeseci ove godine provedeno je gotovo 2600 inspekcijskih nadzora. U 70 posto njih utvrđene su nepravilnosti.

A skrivanje prihoda od države: skupo se plaća.

Z.G.