POHVALNO Novogodišnji doček i u Rijeci bez vatrometa

RIJEKA - Vatromet ove godine neće biti u programu organiziranog novogodišnjeg slavlja u središtu Rijeke, odlučila je tamošnja gradska uprava.

Odluka je donesena u namjeri da se od negativnih posljedica vatrometa zaštite životinje i okoliš, odnosno svi na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice te da se novogodišnje slavlje održi u skladu s modernim ekološkim standardima. Dio novca koji je Grad osigurao za vatromet bit će preusmjeren udrugama koje skrbe o životinjama, izvijestili su.

Inicijativi Prijatelja životinja dosad su se odazvali Rovinj, Labin i Opatija u jadranskoj, te Čazma i Samobor u kontinentalnoj Hrvatskoj. Opatijci i njihovi gosti drugu godinu zaredom Novu će organizirano dočekati uz laserski show umjesto klasičnog vatrometa, a sredstva u iznosu od pet tisuća kuna Grad će donirati Liburnijskom društvu za zaštitu životinja Lunjo i Maza, poručili su iz opatijske gradske uprave.

Hoće li se još gradova i općina pridružiti pozivu za drugačijim novogodišnjim slavljem, ostaje vidjeti.

Prijatelji životinja podsjećaju da svake godine na stotine životinja pretrpi ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane novogodišnjim vatrometom. Zvuk vatrometa i eksplozija pirotehnike može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres koji utječe na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Nadalje, ljudi koji su bolesni ili osjetljivi teško se nose s iznimno glasnom bukom. Vatromet također ispušta visoke razine štetnih plinova i zagađuje već ionako u ovo vrijeme zagađen zrak te trgovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Iz udruge pozivaju i sve građane da odustanu od vatrometa i ostale pirotehnike, napominjući da je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom cijele godine.

V.K.