Pogledajte premijeru dokumentarnog filma “Galeb” sa 67. Pulskog filmskog festivala

ŠIBENIK – U noći muzeja, Muzej Grada Šibenika objavio je šibensku premijeru dokumentarnog filma „Galeb“ koji je bio prikazan na 67. Pulskom filmskom festivalu, uz razgovor više kustosice Marijane Klisović s autorom filma Ivanom Živkovićem – Žikom.

Ovo je priča o brodu s kojim je Josip Broz Tito putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.

Na tim putovanjima dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnji treći blok Hladnog rata.

U taj savez ušle su mnogoljudne svjetske sile: Indija, Indonezija i Egipat, a okupili su i veliki broj tada dekoloniziranih zemalja svijeta. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa.

Režiju filma potpisuje Šibenčanin Ivan Živković Žika koji je u Zagrebu završio studij novinarstva. Radi kao redatelj, producent i novinar. Prvo je režirao Ćiru, dokumentarac o Miroslavu Ćiri Blaževiću. Režirao je i tri filma iz dokumentarne tetralogije Varoški amarcord.

Galeb je još jedan u nizu dokumentarnih filmova koji se, uz igrane, prikazuje u Areni.

Kako je ispričao Živković, ideju o tom filmu imao je iznenada preminuo novinar Denis Kuljiš pa snimanje filma koje je trebao biti prije dvije godine i prošle godine, još neko vrijeme nije bilo ostvareno.

– Sve sam otkazao jer nisam htio raditi bez njega, no njegova supruga me nagovorila da ipak nastavim te sam tada brzo okupio ekipu i krenuo s radom – ispričao je Živković.

Isplovili su iz Crne Gore, odakle je i Tito isplovio za London na sastanak s Winstonom Churchillom.

Film Galeb ne govori o Titovoj karijeri, pojasnio je Živković, već o njegovom velikom pothvatu plovidbe koja je trajala 479 dana, tijekom koje je obišao 18 zemalja i uplovio u 29 luka. Tijekom tih putovanja dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda. U taj savez ušle su mnoge zemlje svijeta među kojima i Indija te Egipat.

– Film Galeb trebao bi, uz podršku HAVC-a, putovima druga Tita, na festival u Indiju i Kairo – najavio je Živković, a njegova će projekcija biti, ako uvjeti tada dozvole,  i na samom brodu Galeb koji će nakon obnove postati muzej s restoranom i hostelom.

Film ekskluzivno preko donje poveznice možete pogledati još danas (napomena: potrebno je kliknuti na poveznicu i film ćete moći vidjeti na Facebook stranicama Muzeja Grada Šienika).

D.G.