Pogledajte najbolje hvarske izvorne slastice

STARI GRAD – Posjetitelji Starog Grada na Hvaru početkom kolovoza mogli su uživati u izvornim otočkim slasticama koje su u sklopu prvog natječaja za izbor najboljeg tradicijskog slatkiša, koji je održan 8. kolovoza u restoranu Triton.

Na jednom mjestu okupilo se tako 15 lokalnih proizvođača koji nose oznaku Hrvatskog otočkog proizvoda, i koji su posjetiteljima prezentirali prave, tradicijske slatkiše našeg najsunčanijeg otoka. Narancini, pitovska torta, pašurate, ješonski cviti, hroštule – samo su neki od izvornih hvarskih slastica koje su natjecatelji pripremali s izvornim namirnicama.

Foto: Torta s pričom/PR Viva Grupa

Namjera osnivača Natjecanja u izradi najbolje izvorne slastice i najbolje kreativne slastice na temu izvornosti  bila je pokazati svima koji prave tradicionalne kolače da moraju znati pričati o sebi i prenositi recepture, ali i istaknuti mjesto iz kojeg potječu.

Sve slastice bile su predstavljene pod oznakom “nematerijalne kulturne baštine”, a samo natjecanje nije bilo samo kulturna prezentacija sama po sebi, već manifestacija znanja koja se prenose s koljena na koljeno. Svoje umijeće pokazali su najbolji među čuvarima hvarske tradicije, oni koji su posvetili veći dio života očuvanju te baštine uz dozu vlastite kreativnosti.

Foto: Pitovska torta/PR Viva Grupa

Nagrade za najbolja slatka ostvarenja dobile su: Estera Peronja (Nagrada za najbolju izvornu slasticu) – za narančine; Klaudija Gamulin (Nagrada za kreativnu slasticu na temu izvornosti) – za Tortu s pričom, i Petra Gurdulić (Specijalna nagrada za izvorne slastice) za košaricu (bruštulani umenduli, cviti, kroštule…). Ocjenjivalli su se izgled, okus, izvornost, izrada i kreativnost, a u pobjedi su odlučivale doslovce nijanse, poručuju organizatori natjecanja iz Viva Grupe.

Foto: Torta od rogača/PR Viva Grupa

Namjera organizatora je da se ovakvo natjecanje nastavi i iduće godine.

K.B.