Poduzetnicima u Poreču na raspolaganju širok spektar gradskih potpora - Posebno se potiču poduzetnice

POREČ - Grad Poreč je proteklog tjedna objavio poziv za dodjelu bespovratnih financijskih potpora za poduzetnike. Riječ je o potporama koje se već duži niz godina dodjeljuju i koje se svake godine prilagođavaju potrebama malih obrtnika i poduzetnika. Sve veći broj korisnika i sve veći iznosi ukupno dodijeljenih potpora pokazuju da je riječ o dobro „pogođenim“ mjerama.

- Veseli nas činjenica da je broj obrta i poduzeća kod nas trajno među najvišima u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika, što postavlja Poreč visoko na ljestvici najuspješnijih poduzetničkih gradova u Hrvatskoj. Grad ulaže znatan trud u kontinuirano unapređenje infrastrukturnih, prostorno-planskih i drugih uvjeta za razvoj poduzetništva. Osim toga, kroz direktne financijske potpore poduzetnici imaju mogućnost ostvariti pravo na potpore u okviru  mjera iz gradskog Programa poticanja razvoja poduzetništva - rekao je gradonačelnik Poreča.

Čak 60 % potpora ostvarile su žene poduzetnice što predstavlja izniman uspjeh i iznimku u poticanju ženskog poduzetništva u cijeloj državi. Naime, od 68 ukupno dodijeljenih potpora, 40 ih je dodijeljeno obrtima/trgovačkim društvima kojima su žene 100 % vlasnice.

Kad je riječ o početnicima, čak je 20 poduzetnika/obrtnika početnika (poslovanje nakon 1.7.2021.) ostvarilo pravo na potporu, što je porast veći od 50 %. Nakon potpora poduzetnicima početnicima koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo, najviše sredstava dodijeljeno je za nabavku dugotrajne materijalne imovine, a potom za digitalizaciju poslovanja te potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje.

- Kao i prijašnjih godina nastavljamo poticati žensko poduzetništvo pa je Programom osigurana 20% veća potpora ženama poduzetnicama koje su 100 % vlasnice obrta ili trgovačkog društva. Osim toga, nastojat ćemo poduzetnicima mlađim od 30 godina posebno olakšati poslovanje, pa će za početak poslovanja, nabavku dugotrajne materijalne imovine, financiranje pripreme i provedbe EU projekata ili za izradu web strance i/ili web shopa ostvariti uvećanje potpore za 30 % (do maksimalnih 1.035,24 EUR). U cilju uključivanja osjetljivih skupina u tržište rada, potpore za samozapošljavanje ili zapošljavanje osoba s invaliditetom ili osoba starijih od 50 godina ili dugotrajno nezaposlenih osoba uvećat će se za 50 %. U posljednje 4 godine ove je potpore koristilo više od 180 korisnika i dodijeljeno im je više od 100.000 eura bespovratnih financijskih potpora., rekla je pročelnica za gospodarstvo i EU fondove Morena Mičetić.

I.B.