Podmorsko hodočašće Svetom Nikoli u Kraljevici

KRALJEVICA – Sada već tradicionalna manifestacija u Kraljevici, okupila je 70-tak ronilaca iz Hrvatske i Slovenije. Ova manifestacija održava se u subotu koja padne blizu Sv. Nikole, i okupi ronioce koju se još nisu spremni odreći svog gušta.

Samu akciju održava KPA Adria iz Kraljevice ispred svog prostorija kluba. Naime oni su u podmorje na 17 metara postavili kip Sv Nikole i pokrenuli ovo hvale vrijedno druženje.

Foto: Vedran Dorušić

Odličan je to primjer akcije u kojoj se druže početnici, iskusni i profesionalci, i baš je bitno sudjelovati a to nije teško. Zanimljivo je da dođu i ronioci koji ne rone iz ovog i onog razloga (recimo ozljede s nogometa), ali dođu se vidjeti.

Vidio sam i mlade snage iz KPA Marsonije ( Slavonski Brod ), koji su potegli do mora. Osim što je od 2008-e postavljen zaštitnik svih od mora,  2018. godine na toj poziciji i izložba skulptura »Mare Modul« koje su, kako je i planirano, danas zanimljiva staništa podmorske flore.

Foto: Vedran Dorušić

Ovo će biti posebna tema Morskog jer je to nešto što je ispalo odlično i dobra je nit vodilja za neke nove ideje.

Dan je bio sunčan, bura prešla u jugo, more je bilo 14 stupnjeva, uvjeti za fotografiranje i snimanje teški, ali zabave nije izostalo. Prije i nakon ronjenja, priča, tko je di ronio, kud se sprema, kako služi oprema, novi fotoaparat, kamera, blic, reflektor. Uglavnom sve bez „one” tema.

Foto: Vedran Dorušić

Nakon ronjenja, kuhano vino, ručak pa predavanja o zaštiti podmorja, povijesti i arheologiji. Nama koji to volimo, savršen dan.

Vedran Dorušić