Podignuta Plava zastava u kostrenskoj uvali Svežanj

KOSTRENA – U kostrenskoj uvali Svežanj četrnaesti puta podignuta je Plava zastava, međunarodno priznata i cijenjena turistička i ekološka oznaka.

– Podizanje Plave zastave u uvali Svežanj postala je lijepa tradicija uoči početka glavne turističke sezone. Takva međunarodno prepoznatljiva oznaka kvalitete pomaže nam u boljem turističkom pozicioniranju Kostrene – istaknuo je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Ulaganjem u brendiranje Kostrene kao čiste i uređene destinacije zadovoljna je i  direktorica TZ Kostrena Belma Džomba.

– Provedbu programa Plave zastave provodimo već četrnaest godina, s ciljem aktivnog poticanja uređenja plaža i obalnog pojasa, kao i očuvanja prirodnih vrijednosti kakva je uvala Svežanj. Posebno mi je drago da ljetnu sezonu sad već tradicionalno otvaramo podizanjem Plave zastave. Kostrena je nezaobilazna kupališna destinacija Rijeke i prstena, a mi je osim po uređenim plažama i čistom moru želimo učiniti prepoznatljivom i po kvalitetnim ljetnim događanjima – kazala je.

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica, koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Ova oznaka dodjeljuje se samo za jednu sezonu, a provedba programa Plave zastave počiva na strogo definiranim kriterijima. Iako se tijekom sezone provode nacionalne i međunarodne inspekcije, gosti i korisnici plaža/marina sa Plavom zastavom potaknuti su da obavijeste Zakladu za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) u slučaju da opaze kršenje zadanih kriterija.

J.K.