Podgorani izgradili ploveću kućicu za patke: “Jaja su im se razbijala, sad su sigurne”

PODGORA – Jedna doista lijepa i simpatična priča stiže nam iz Podgore. Penzioneri iz porta i članovi Udruge Sveti Vicenco kojoj nisu strana humana djela, došli su na zamisao da patkama koje su godinama gosti u njihovom portu, izgrade jednu ploveću kućicu. Patke se, kažu nam, ionako među našim barkama osjećaju najsigurnije, a i jaja su im se do sad često razbijala. Sada će napokon imati i svoj pravi dom.

Foto: Udruga Sveti Vicenco Podgora

– Patke su tu oko četiri godine, a Pero Vela je najzaslužniji – kažu nam iz Udruge.

– Mi smo kao udruga izgradili jako puno kućica, sve nam se nekako vrti oko kućice. Za podgorski vrtić, za sportsko društvo, za maškare, za humanitarne advente , sad pomažemo izgradnju jedne kuće u Baniji, ali niti jedna nam nije donila popularnost kao ova – ispričao nam je graditelj, a iz Udruge dodaju da oni s ovim nemaju veze, već su za sve zaslužni umirovljenici.

– Dvi su patke, muška i ženska, tu su već 4 godine. Prošle godine su imale i jaja, ali su jaja pala i razbila se. Kućica će bit privezana za ponton, sad nam je cilj da se naviknu na nju – pričaju nam i drugi članovi, podcrtavajući da su arhitekti i graditelji osim Vele bili Tomislav Radojković ( Toma Grčki ) i Ivo Vela.

Foto: Udruga Sveti Vicenco Podgora

– Ma još je jako puno njih pomoglo, penzioneri koji se inače okupljaju ispred Cafe bara Nola i hrane te patke već godinama! Zadnjih 5-6 dana svi su se bavili samo izgradnjom kućice za patke. One žive baš u moru i ponekad se penju na brodove i tu spavaju, pa je bilo logično da im i kućica bude morska – zaključuju i kažu da su porinuće imali u srijedu u 17 sati.

Foto: Udruga Sveti Vicenco Podgora

Osvjedočili smo se, brodograđevni i arhitektonski pothvat uspio, a patke tek moraju razmisliti o pokućstvu.– Imena, nemaju, ali možda da ih nazovemo Banija i Banovina, pa to je sad popularno – kažu nam Podgorani u šali, a možda i pomalo ozbiljno, aludirajući na nesreću nakon potresa gdje su mnogi nažalost ostali bez svog doma, a kad su Podgorani također među prvima zasukali svoje rukave, upravo gradeći jednu od kuća…

Foto: Udruga Sveti Vicenco Podgora

Jurica Gašpar