Podgora prva u županiji javno pokazala na što troše javni novac

PODGORA – Načelnica općine Podgora Petra Radić jedva je dočekala da javno objavi kako je njezina općina prva na Makarskoj rivijeri, ali i prva u županiji koja je uvela iTRANSPARENTNOST.

– Ma da stvar bude bolja, ni u susjednim županijama nema korisnika ove financijske transparentnosti (Šibensko kninska i Dubrovačko neretvanska). U cijeloj Dalmaciji su se za ovu opciju odlučilo tek par gradova – napisala je na svom Facebook profilu načelnica Radić.

Riječ je, naime, o sustavu koji građanima omogućuje da na web stranici općine detaljno provjere na što sve općina Podgora troši javni novac.

Klikom na transparentno.podgora.otvorenaopcina.hr građani imaju uvid u svaki plaćeni račun pravne, ali i privatne osobe, datum plaćanja, broj računa, njegov opis i iznos. Pa se tako crno na bijelo može vidjeti koja je firma radila s Općinom, koliko su novca dobili, kolike su plaće u javnoj upravi te na što načelnica troši općinski novac.

Foto: Screenshot/Facebook

Navedena digitalna usluga, ističe načelnica Radić, osigurava pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama što za općine i gradove predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitete fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana.

– Pored svega ovoga nam je jedino žao što ćete mjesecima, a vjerojatno i par godina, većinom pratiti plaćanje dugovanja i starih računa. Međutim, proračunska transparentnost prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava. Ne danas, ne sutra, nego dokad god je netko ne odluči ukloniti sa stranice, a to nemojte dopustiti – poručila je Petra Radić.

J.K.