PODGORA Postavljene plutače s kolektorima za prikupljanje mlađi plemenite periske

PODGORA – Na simboličan i originalan način u Podgori je u utorak obilježen Svjetski dan mora i oceana.

Naime, na lokaciji Žuč kamen, postavljene su tri plutače s kolektorima za sakupljanje mlađi plemenite periske.

Foto: Stipe Vela

Postavljene su u sklopu projekta Očuvanja plemenite periske u Jadranu, projekta sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čiju provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

U jučerašnjoj akciji su sudjelovali ronioci Jelena Kurtović Mrčelić iz Javne ustanove MORE I KRŠ, Josip Boban iz Prirodoslovnog muzeja Split, a ne smijem zaboraviti ni “predlagatelja” lokacije Luku Kolovrata, ronioca, fotografa, turističkog djelatnika iz Imotskoga, koji je roneći i fotografirajući čest gost podgorskog podmorja.

Foto: Stipe Vela

Prve provjere postavljenih sakupljača će se obaviti krajem rujna, svi se nadamo da će plutače i kolektori “preživjeti”, te će se u njima naći i mlađi plemenite periske.

U ovoj akciji sudjeluju i mnogi volonteri, poput Zvonimira i mene, a to možemo biti svi mi koji malo “bacimo” oko, pripazimo da nitko ne dira postavljene kolektore, upozorimo znatiželjnike i tako pokušamo pomoći u obnavljanju populacije ove skoro izumrle jadranske ljepotice!

Stipe Vela