Podbacio urod milijun bračkih maslina

SUMARTIN/SELCA – U uljari Poljoprivredne zadruge Selčanka nema gužve kao prijašnjih godina, jer je urod podbacio, ali je plod kvalitetan.

– Ove zadnje 2 godine su nam nikad gore, tako da ćemo u odnosu na lanjsku imati otprilike isti, ali u odnosu na normalnu godinu možda za 20 % manji urod. Obzirom na to kakvo je bilo ljeto, nije bilo štetnika, sve je zdravo, sve je u redu, ali je malo – kaže za HTV Ivica Stančić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Selčanka.

Nekad je ta uljara otkupljivala i po 30 tona ulja. Posljednjih godina otkup je pao, no nije i prestao. Otkupljuju sve što se otkupiti može, kaže Stančić – “ekološko ulje po cijeni od 65 kuna, obično, ekstradjevičansko … 52 kn po kilogramu i plaćamo ga u zakonskom roku”.

– Pikantnost ulja kojeg sam dobio je jako dobra, gorčina isto tako i voćnost. Ja sam baš zadovoljan, jer po nekoj pokošenoj travi nježno djeluje, tako da je jako kvalitetno maslinovo ulje – objašnjava Sinaj Bulimbašić iz Selca.

Foto: Boris Kačan

Bračani su zadovoljni kvalitetom ulja, ali ne i promidžbom, ne samo bračkog nego općenito dalmatinskog ulja. Trebalo bi više poraditi na promidžbi, sami ne mogu i tu bi im, kažu, trebala potpora institucija.

– Prvi je segment da se maslinovo ulje zabrani prodavati u plastičnim bocama, a drugi je da moramo imati poticaj od županije ili općine – da to bude prepoznatljivo ulje Brača, Dalmacije, Hrvatske. Da to budu ili udruge maslinara, Zadružni savez, zadruge… U svakom slučaju netko, gospodarske komore – one bi trebale imati važnu ulogu da promoviraju naše domaće maslinovo ulje – dodaje Sinaj.

U velikim trgovačkim centrima na policama se nudi 10 – 15 vrsta maslinova ulja iz uvoza, a samo jedno ili dva iz Hrvatske, i to se nikako ne bi smjelo događati, ističu ne samo brački nego i svi hrvatski maslinari.

Marija Dujmić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Oglasio prodaju maslinovog ulja po 300 kn za litru: “Jesu li ga i djevice brale?”