Počinje obnova gata na rtu Oštro – Uskoro povratak nekadašnje brodske linije

KRALJEVICA – Grad Kraljevica potpisao je Ugovor o izvođenju radova te Ugovor o provođenju stručnog i obračunskog nadzora, zahvaljujući kojima bi Kraljevica u kolovozu trebala dobiti sanirani gat na rtu Oštro, a slijedom toga i poznatu brodsku liniju.

Ugovor o izvođenju radova na sanaciji postojećeg gata na rtu Oštro u Kraljevici potpisan je s tvrtkom ALPHA SUB, iz Rijeke, dok je Ugovor o provođenju stručnog i obračunskog nadzora sklopljen s tvrtkom Marecon d.o.o. također iz Rijeke.

Cilj sanacije je uspostava i obnova nekad frekventne lokalne prijevozničke linije između centra Grada Kraljevice i rta Oštro. Sanacija postojećeg gata na rtu Oštro sastoji se od pripremnih, zemljanih i betonskih radova, te od radova na dobavi i postavljanju opreme na pomorskom i kopnenom dijelu s uređenjem prilaza.

Projekt sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture temeljem odluke o dodjeli proračunskih sredstava namijenih za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2022. godini, s financijskim sredstvima u iznosu od 300.000,00 kuna, a ostatak sredstava u iznosu od 99.043,75 kune osigurati će Grad Kraljevica.

Inače, rt Oštro je mali poluotok na jugoistočnoj strani ulaza u Bakarski zaljev, na kojem se nalazi veliki svjetionik, izgrađen 1872. godine kao dio projekta osvjetljavanja pomorskih komunikacija prema riječkoj luci. Jedan je od najstarijih svjetionika koje je Austro-Ugarska monarhija izgradila u Kvarnerskom zaljevu.

J.K.