Početak kraja uporabe fosilnih goriva - Ulazimo u eru čiste energije

Prema analizi koja pokazuje da je energija vjetra i sunca prošle godine proizvela rekordnu količinu električne energije u svijetu, stručnjaci očekuju kraj razdoblja uporabe fosilnih goriva. Naime, obnovljivi izvori energije proizveli su 12% globalne električne energije u 2022. godini, što je porast u odnosu na 10% prethodne godine, navodi se u Emberovom izvješću za čistu energiju.

Iako je mali porast sagorijevanja ugljena pogurao emisije električne energije na najvišu razinu svih vremena, analitičari predviđaju da će ovo biti vrhunac zagađenja.

Shodno tome, ovo desetljeće je odlučujuće za klimu, a samim time i početak kraja fosilnog doba, kaže glavna autorica Małgorzata Wiatros-Motyka te dodaje da ulazimo u eru čiste energije.

Također, ukoliko čista energija zadovolji svu novu potražnju kao što se očekuje, Emberovo četvrto godišnje izvješće Global Electricity Review predviđa mali pad proizvodnje fosilnih goriva tijekom 2023. godine. Uz to, veći će padovi uslijediti kako se vjetar i solarna energija bude povećala.

Prošle godine solarna energija je bila najbrže rastući izvor električne energije

Činjenica je da izvori električne energije postaju sve zeleniji s obzirom na to da je prošle godine solarna energija bila najbrže rastući izvor električne energije 18. godinu za redom. Time je porasla za 24% u odnosu na 2021. godinu, a Ember procjenjuje da su obnovljivi izvori solarne energije dodali dovoljno električne energije za napajanje cijele Južne Afrike. Osim toga, proizvodnja vjetra je u međuvremenu narasla za 17%, a taj je porast dovoljan za napajanje gotovo cijelog Ujedinjenog Kraljevstva.

Ukupno, čisti izvori električne energije (obnovljivi i nuklearni) dosegli su 39% globalne električne energije. Hidroenergija je proizvela 15% ovog novog rekorda, prema Emberovim podacima. Također, rast proizvodnje energije putem vjetra i sunca zadovoljio je impresivnih 80% porasta globalne potražnje za električnom energijom prošle godine. S druge strane, proizvodnja ugljena porasla je za 1,1% što je manja stopa rasta, nego prijašnjih godina, a plinska energija pala je za vrlo blagih 0,2%.

Stoga, prognozira se da će čista električna energija preoblikovati globalno gospodarstvo, od transporta do industrije i šire, prenosi portal Klimatskepromjene.hr.

I.G.