POČEO "VIDIK FEST" - Festival kulturnog aktivizma u Splitu

Program različitim sadržajima povezuje kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja.

Festival kulturnog aktivizma VIDIK fest otvoren je za sve posjetitelje u Splitu i traje do četvrtka 11. travnja 2024. godine, javlja Dalmacija danas.

Program različitim sadržajima povezuje kulturu, ekologiju, tehnologiju i zdravstvo u svrhu promoviranja društveno odgovornog djelovanja i cjelovitog razvoja. Održava se na dvije lokacije, u Hotelu Pax (8.04.-.09.04.) i Dominikanskom samostanu (10.04.- 11.04.).

Što je na meniju?

U ponedjeljak, 8. travnja, s početkom u 18 sati i 30 minuta na festivalskom programu posjetitelji mogu pogledati dokumentarni film ''Nulti krajolik'' (70') redatelja Bruna Pavića koji govori o višestruko štetnim utjecajima zagađenja zraka u Kaštelanskom zaljevu i okolici, posebice na razvoj malignih oboljenja.

U utorak, u 18 sati i 30 minuta na rasporedu je edukativno predavanje Božene Ljušanin, direktorice digitalne agencije ''Bo Solutio'' o korištenju umjetne inteligencije u razvoju civilnog društva i unaprjeđenju poslovanja za male i srednje poduzetnike.

U srijedu, 10. travnja, u Dominikanskom samostanu na starom Pazaru, s početkom u 18 sati i 30 minuta, održat će se tribina na temu ''Književnost i propaganda: Miljenko Smoje i Marko Marulić'' s osvrtom na kulturne aktivnosti koje su obilježile 2023. u povodu obilježavanja 100 godišnjice rođenja Miljenka Smoje i aktivnosti koje su predviđene u sklopu programa obilježavanja 500 godišnjice smrti Marka Marulića, europskog humaniste i oca hrvatske književnosti.

U četvrtak, 11. travnja u 18 sati, na programu VIDIK festa prikazat će se još jedan esejistički film Bruna Pavića pod nazivom ''Split screens'' (35') u produkciji Dramskog studija Ilirik (2020'). Film analizira uzroke dugotrajne devastacije Dioklecijanove palače, tog kapitalnog gradskog resursa koji predstavlja jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

J.T.