Počeo Mjesec plave ribe u Crikvenici

CRIKVENICA - U Crikvenici je u petak počeo Mjesec plave ribe, tradicionalna turističko-promidžbena priredba koju Crikveničani organiziraju deseti put.

Sitna plava riba, srdela i inćun, tuna... dio su ponude Mjeseca plave ribe, a na svečanosti otvorenja čulo se kako su Crikveničani ostali upisani u povijest kao prvi ribari na sitnu plavu ribu i to mrežama-plivaricama, zatim kao prvi kočari - ribari povlačnim mrežama te prvi ribari koji su na Jadranu počeli ribolov na sviću, javlja Radio Rijeka.

Mjesec plave ribe stoga je simboličan, a ne samo komercijalni turističko-promidžbeni projekt Turističke zajednice Grada Crikvenice i potrajat će od 9. do 30. rujna, najavljeno je.

Nakon simboličnog, ali i posve praktičnog otvaranja priredbe - spravljanjem biranih, ali i tradicijskih ribljih jela - u Bistro&beach baru Tunar u Selcu, tijekom rujna bit će na više mjesta organizirana ponuda ribljih jela, posebice jela od sitne plave ribe, te mogućnost upoznavanja i kušanja kako se jela od ribe tradicionalno sljubljuju s kvalitetnim vinima.

U tome će sudjelovati i vrsne sommelierke, svojevrsne ambasadorice kvarnerskog vinskog podneblja Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Marinela Mrkonja, Martina Škarica i Monika Neral. U stručnim krugovima zovu ih ženskom sommelierskom reprezentacijom Kvarnera, a povezuje ih i zajednička im je ljubav i strast u angažmanu na edukaciji i afirmaciji vina, posebice kvarnerskih.

Premda će tijekom rujna i listopada biti još atraktivnih događaja, Mjesec plave ribe posljednja je veća posezonska manifestacija na Crikveničkoj rivijeri, a kao i nedavni Ribarski tjedan, produljuje razdoblje kvalitetnog posezonskog poslovanja ovdašnjih hotelijera i ugostitelja.

D.G.