Počelo uklanjanje reklamnih panoa iz stare gradske jezgre u Makarskoj

MAKARSKA – Želeći vratiti staroj gradskoj jezgri nekadašnji status, Gradsko vijeće Makarske usvojilo je Odluku o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno povijesne cjeline grada. Makarani su ovaj potez čekali godinama, a hoće li on svima sjesti pokazat će vrijeme.

Grad koji je u Hrvatskoj sinonim za preizgrađenost odnosno devastaciju prostora i obale, okrenuo se zaštiti svoje stare jezgre. Komunalni redari već su počeli uklanjati reklame ispred poslovnih prostora u vlasništvu Grada, kao i nekih poslovnih prostora u privatnom vlasništvu, uz prethodni dogovor s vlasnicima.

Foto: Screenshot/Grad Makarska/Facebook

Iz gradske uprave tvrde da su u izradu ove odluke od samog starta ušli transparentno vodeći dijalog s građanima. Putem internet stranice Grada Makarske provedeno je javno savjetovanje, tijekom kojeg je, kažu, održano više sastanaka s ugostiteljima na kojima su objašnjene sve faze procesa. Cjelovito usklađenje s novom odlukom trebalo bi biti dovršeno do 2024.

Poručuju ipak da za ovu turističku sezonu neće ići s promjenama koje bi iziskivale veće financijske troškove.

– Uklonit će se jelovnici i reklame sa pročelja na način da ostane samo jedna, umjetno cvijeće i hladna led rasvjeta te raznorazne ”dekoracije” koje su nagrđivale ljepotu naše stare gradske jezgre – poručuju iz makarske gradske uprave pozivajući sve vlasnike poslovnih prostora u staroj gradskoj jezgri da “potaknuti ovim primjerom dobre prakse suradnje Grada i građana” započnu s primjenom navedene odluke i prije propisanog roka, a sve u cilju valoriziranja makarske kulturne baštine.

J.K.