Počelo tretiranje palmi u Veloj Luci

VELA LUKA – U Veloj Luci je u tijeku drugo po redu tretiranje uličnih palmi zaštitinim sredstvima protiv crvene palmine pipe i palminog drvotoča, dva nametnika koja mogu napraviti nepovratnu štetu na odraslim stablima.

Crvena palmina pipa ili palmin žižak jedan je od najdestruktivnijih štetnika čija odrasla jedinka polaže jaja u deblu palme, gdje se potom razvijaju ličinke koje stablo jedu i uništavaju iznutra. Ličinku je teško suzbiti pa je palmino drveće potrebno tretirati zaštitnim sredstvima prije nego li je napadne ovaj štetnik.

Palmin drvotoč je štetnik južnoameričkog podrijetla koji je u Hrvatskoj prvi put zabilježen 2011. godine. Odrasla jedinka može prijeći i do 40 kilometara kako bi pronašla novog domaćina gdje će odložiti jaja iz kojih nastaju ličinke, koje potom buše rupe u deblu palme.

U cilju sprječavanja takvih scenarija u Veloj Luci je još prošli mjesec počelo prvo tretiranje uličnih palmi, koje će se tijekom ove godine provesti još nekoliko puta. Tretirane su palme na javnim površinama i koje se nalaze na površinama ustanova Dom zdravlja Dr. Ante Franulović i Doma za starije osobe Vela Luka te uz hotele Posejdon i Adrija.

Tretiranjem će biti obuhvaćene sve palme na užem i širem području Općine Vela Luka.

J.K.