POČELO IZDAVANJE COVID-PUTOVNICA: Možete je zatražiti i online

Od današnjeg dana se u Hrvatskoj izdaju covid-putovnice koje bi građanima koji ih posjeduju trebale olakšati kretanje prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi.

Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice, donijela je Vlada na telefonskoj sjednici održanoj u ponedjeljak, piše Index.hr.

Osim prilikom prelaska granica, covid-putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva, a građani je mogu zatražiti online putem portala eGrađani ili osobno u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde. Građani koji su primili samo jednu dozu cjepiva koje se prima u dvije doze također mogu izvaditi potvrdu, no pritom valja znati da većina zemalja EU-a kao uvjet za ulazak na njihov teritorij zahtijeva primljene dvije doze cjepiva i određeni protok vremena nakon primitka dvije doze.

Potvrda se može pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR koda i drugih važnih podataka.

EU digitalna covid-potvrda sadrži QR kod s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kod i provjerava digitalni potpis. Izdavatelj je nositelj ključa za digitalni potpis pohranjenog u sigurnoj bazi podataka.

Europska komisija uspostavila je EU pristupnik putem kojeg će se na jednome mjestu razmjenjivati javne komponente nacionalnih digitalnih potpisnih ključeva u svrhu interoperabilnosti sustava EU digitalnih covid-potvrda. Osobni podaci uneseni u potvrdu se ne razmjenjuju kroz EU pristupnik jer to nije nužno za provjeru valjanosti digitalnog potpisa.

M.B.