Počelo istraživanje endemske vrste Mljetskog jezera: "Započela je nespolno razmnožavanje"

MLJET - Znanstvenici iz Aquariuma Pula i Sveučilišta u Dubrovniku prethodnog su tjedna primijetili da su polipi uhatog klobuka (Aurelia relicta), endemske vrste Mljetskog jezera, započeli s nespolnim razmnožavanjem (strobilacijom).

Naime, životni ciklus ove vrste nije dovoljno istražen, niti znanstveno objavljen, stoga su Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i pulski Aquarium započeli istraživanje njihovog životnog ciklusa.  

- U tu svrhu smo tijekom studenog 2022. od dr.sc. Davora Lučića dobili 200-tinjak polipa koje smo smjestili u njihove prirodne uvjete (T - 12°C, S - 38 ‰) te ih hranili 1-2 puta tjedno artemijom (Artemia sp.) - poručuju

Ova vrsta dostiže veličinu klobuka do 55 cm; najčešće se zadržava u dubljim, hladnijim slojevima jezera, dok su polipi prisutni tijekom cijele godine na dubini gdje je temperatura između 11-20 °C. Nedavno objavljena molekularna istraživanja uhatog klobuka potvrdila su prisutnost 3 vrste u Mediteranu – A. coerulea, A. solida te A. relicta, dok je A. aurita prisutna samo u Crnom moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: Meduza Uhati klobuk ispred Kaštela. Stručnjaci: nema straha! | | Morski HR
KAŠTELA - Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu na svojim Facebook stranicama objavili su Fotografije meduze koja se već neko vrijeme zadržala u Kaštelanskom zalivu. “Meduza uhati klobuk