Počelo 68. Splitsko ljeto

SPLIT – Na splitskom Peristilu sinoć je otvoren naš najstariji i najveći festival u ambijentalnom prostoru – 68. po redu Splitsko ljeto. Splićani i njihovi gosti idućih mjesec dana uživat će u zanimljivom i bogatom programu koji donosi čak tri premijere.

Za Peristil kažu da je najljepša otvorena pozornica na svijetu, a upravo će tamo svi zaljubljenici u klasičnu glazbu i operu moći uživati u nekim od najpoznatijih klasičnih djela na svijetu, među kojima je i Verdijeva Morska opera. Na programu 68. Splitskog ljeta čak je 50 raznih izvedbi, koncerata, izložbi, književnih večeri, ali i tri premijere – operna, dramska i baletna.

Festival je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rekavši kako je nužno sačuvati taj duh ambijentalnosti koji promiče Splitsko ljeto, ali i boriti se da umjetnost bude prisutna na javnim prostorima. Istaknula je i kako je njezino ministarstvo za Splitsko ljeto osiguralo 1,9 milijuna kuna te da se prvi put u povijesti pokreće sustavna suradnja nacionalnih kazališta na dobrobit umjetnika i publike. Vjeruje da će nacionalni festivali od iduće godine biti još bolje umreženi.

Splitsko ljeto traje do 14. kolovoza, a detaljan program jednog od najpoznatijih festivala na obali možete pogledati na službenoj internet stranici Splitskog ljeta.

J.K.