Počeli radovi na Zdravstvenom centru, niknut će i nova baza HGSS-a te heliodrom

RIJEKA - Na mjestu budućeg Zdravstvenog centra Rujevica Istok krenuli su prvi radovi. Centar bi Rijeci trebao omogućiti moderni helidrom koji će svoju konačnu namjenu dobiti nakon što se s državom riješi sustav helikopterske hitne službe.

Na mjestu budućeg Zdravstvenog centra Rujevica Istok započeli su prvi radovi. Radi se o iskopnim radovima koje provodi Hrvatska gorska služba za spašavanje, a izvodi GP Krk.

U ovoj godini je za nastavak projekta osigurano 10 milijuna kuna u proračunu Primorsko-goranske županije za izgradnju pristupne prometnice, dok je početak radova na izgradnji zgrade planiran u rujnu.

Za projekt Zdravstveni centar - Rujevica Istok, izrađeno je idejno rješenje centralne zgrade Doma zdravlja koje će se ugraditi u urbanistički plan nove, urbane gradske sredine na Rujevici u Rijeci.

Time se stječu uvjeti za pronalazak daljnjeg sufinanciranja, a novi riječki zdravstveni centar trebao bi objedinjavati resurse i djelovanje interventnih službi na području Primorsko-goranske županije.

U sklopu projekta planirana je izgradnja helidroma i objekta za potrebe HGSS-a i Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a. Sporazum s HGSS-om vrijedan je tri milijuna kuna, dok je Grad Rijeka ustupio pravo građenja na terenu u gradskom vlasništvu.

Centar se gradi na zemljištu površine 13.784 četvornih metara, a u Županiji su već ranije istaknuli da ovo područje ima povoljne meteorološke uvjete, ali i stratešku važnost koja podrazumijeva dobru povezanost s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka i drugim dijelovima grada. Lokacija ima mogućnost pokrivanja otoka, Istre, Gorskog kotara i područja Sjevernog Velebita.

Centar na Rujevici trebao bi omogućiti Rijeci novi, moderni helidrom koji će svoju konačnu namjenu dobiti nakon što se s državom riješi sustav helikopterske hitne službe koja je potrebna građanima, ali i za turističku sezonu, piše Novi List.

Osim što bi prema gradskim planovima Centar Rujevica trebao dodatno unaprijediti razinu zdravstvene zaštite i infrastrukture u gradu, plan je Grada Rijeke na ovom području stvoriti sekundarno gradsko središte. Osim stambenih objekata, kao bitni drugi sadržaji u prvom se redu ističe zdravstvena infrastruktura.

Barbara Čalušić

PROČITAJTE JOŠ:

Uskoro radovi u sklopu projekta ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka’
Radovi vrijedni gotovo 300 milijuna eura počinju u veljači, a iskopi i gužve trajat će godinama. Izgradit će se oko 217 km kanalizacije i oko 100 km sustava vodovoda, uz 125 crpnih stanica, te novi pročistač otpadnih voda na Delti. U Rijeci i okolici uskoro će započeti radovi