Počela blokada ruske imovine u Hrvatskoj – Blokirane i tri luksuzne jahte

Hrvatska obala oduvijek je bila primamljiva ljudima s podebljanim bankovnim računima. Nije tajna da hrvatsku obalu vole i bogati Rusi, nerijetko oligarsi, koji su pokupovali niz nekretnina na Jadranu. Osim otoka Mljeta na kojem gotovo da nema mjesta na kojem nije sagrađena neka ruska nekretnina, vole Rusi i naše marine u kojima su od početka rata u Ukrajini, dosad blokirane čak tri luksuzne jahte u ruskom vlasništvu.

U Hrvatskoj su dosad blokirana tri broda povezana s pravnim ili fizičkim osobama koje su se našle na listi sankcioniranih od strane Europske unije zbog ruske agresije u Ukrajini. Jutarnji list piše da se radi o brodovima koji se nalaze u Rijeci, Betini i Skradinu, a navodno se planira blokada još tri broda povezana s ruskim fizičkim i pravnim osobama.

Dnevnik piše da je među blokiranim brodovima i 180 milijuna dolara vrijedna jahta Royal Romance, koja je donedavno bila u vlasništvu ukrajinskog odvjetnika i biznismen Viktora Medvedčuka, čovjeka bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a koja se nalazi u Rijeci.

O spomenutoj jahti pisali smo prije dva tjedna, kada smo i doznali od kapetana Bubice Šarića da jahta nije u vlasništvu ukrajinskog bogataša bliskog Putinu još od ožujka prošle godine. Tko je novi vlasnik, Šarić nam nije htio otkriti, iako na web stranici Superyacht stoji da je Medvedčuk i dalje njezin vlasnik.

Royal Romance našla se u fokusu javnosti nakon što se u Facebook grupi Ukrajinci u Hrvatskoj počelo pozivati ljude da zapale spomenutu jahtu. Iz riječke policije odgovorili su nam da vode računa o tome da se ne uznemiruje javnost, a jesu li i što poduzeli vezano uz poziv na incident, nije nam poznato.

Što se tiče blokade ostalih ruskih plovila u Hrvatskoj, zasad nije poznato tko su im vlasnici niti gdje se nalaze blokirani brodovi.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Riječka policija nakon prijetnji paljenjem jahte: “Vodimo računa da ne uznemirujemo javnost”