Plutajuće solarne elektrane očekuje velika ekspanzija

Plutajuće sunčane elektrane sve su popularnije u Aziji i na Pacifiku, slijedi ih Europa.

Očekuje se da će globalno tržište plutajućih sunčanih elektrana prijeći prag od 6 GW do 2031., dok se developeri bore da zadovolje rastuću solarnu potražnju i traže alternativne razvojne tehnologije, pokazuje analiza Wood Mackenzieja.

Očekuje se da će plutajući solarni sustavi imati stabilan tržišni udio u usporedbi s ukupnom globalnom potražnjom za solarnom energijom, pri čemu se očekuje porast ukupne godišnje stope rasta (CAGR) za plutajuće solarne energije (FPV) za 15% u sljedećih deset godina, prenosi Energetika.

Wood MacKenzie predviđa da će 15 zemalja premašiti 500 MW kumulativnih FPV instalacija do 2031., pri čemu će Indonezija, Indija i Kina činiti gotovo 70% ukupne potražnje za FPV u 2022.

Tržište Azije i Pacifika imalo je približno 3 GW plutajućih solarnih projekata u 2022., pokrivajući preko 90% plutajuće solarne potražnje te godine, prema analizi.

Zemlje poput Kine, Indonezije, Indije, Južne Koreje i Tajlanda razvijaju više plutajućih solarnih projekata.

U Kini će projekti plutajućih FN sustava rasti stabilnim tempom u budućnosti, s kumulativnim plutajućim kapacitetom koji će premašiti 13 GW do 2031. uz 12% CAGR tijekom sljedećih 10 godina, prema istraživanju.

S gotovo 150 MW, Europa je druga najveća regija za FPV potražnjom, s Nizozemskom na čelu, a slijedi je Francuska, objavio je ReNews.biz.

A.B.