PLOVIDBA BEZ POSADE Ovaj brod s umjetnom inteligencijom u travnju kreće sam preko Atlantika

Mayflower je autonomni brod s umjetnom inteligencijom i solarnim pogonom koji će u travnju pokušati prijeći putovanje od gotovo 5000 kilometara potpuno sam. Na ovom dugom putovanju na brodu neće biti ni putnika ni posade.

Nakon dvije godine dizajniranja, konstrukcije i obuke svojih modela s umjetnom inteligencijom (=UI), novi potpuno autonomni trimaran spreman je za svoj put preko Atlantika.

Dizajniran kako bi pružio siguran, fleksibilan i isplativ način prikupljanja podataka o oceanu, nova generacija Mayflower obećava transformirati oceanografiju radeći u tandemu sa znanstvenicima i drugim autonomnim plovilima kako bi pomogla u razumijevanju kritičnih problema kao što su globalno zagrijavanje, mikro- zagađenje plastikom i očuvanje morskih sisavaca. Tvrtka ProMare koja je konstruirala ovo plovilo, koordinira znanstvene studije radeći s IBM Researchom i nizom vodećih znanstvenih organizacija.

Ovo čudo tehnologije ima UI kapetana kojeg su konstruirali ProMare i IBM programeri, a koji mu daje sposobnost da osjeća, razmišlja i donosi odluke na moru bez ljudskog kapetana ili brodske posade. Nova klasa morske umjetne inteligencije podržana je najnovijim IBM-ovim naprednim računalnim sustavima, softverom za automatizaciju, tehnologijom računalnog vida i softverom Red Hat Open Source.

– U mogućnosti je skenirati horizont i procjeniti moguće opasnosti, donositi informirane odluke i promijeniti svoj smjer na temelju podataka koje dobiva uživo. Autonomni brod Mayflower tako ima više sličnosti s modernim bankama od svojih imenjaka iz 17. stoljeća. Sa svojim sposobnostima samoodržavanja na moru, ovaj mali brod je mikrokozmos za svaki veći posao 21. stoljeća – rekao je Andy Stanford-Clark glavni tehnološki direktor, IBM UK & Ireland .

Kako bi omogućili sljedbenicima širom svijeta da budu u tijeku s tijekom izvršavanja raznih misija Mayflowera, IBM i ProMare pokrenuli su “MAS400.com” novi interaktivni web portal. koji je dizajniran za ažuriranje podataka u stvarnom vremenu o položaju broda, uvjetima okoliša i podacima iz različitih istraživačkih projekata.

Na portalu se čak nalazi i avatar “hobotnica Artie”, koja tvrdi da se vozi brodom, a zahvaljujući modernoj tehnologiji, pružit će vam informacije o brodu i njegovim avanturama u živahnom i pristupačnom formatu.

– MAS400.com jedan je od najnaprednijih web portala za oceanske misije ikad konstruiran. Zaštita oceana ovisi o našoj sposobnosti da angažiramo javnost u važnim pitanjima koja utječu na okoliš. Portal je osmišljen da učini upravo to i ljudima kaže gdje je brod, kojom brzinom putuje, u kakvim uvjetima djeluje i kakva istraživanja mi provodimo – kaže Fredrik Soreide, znanstveni direktor projekta Autonomni brod Mayflower i član uprave ProMare-a.

Prethodnih pola godine Mayflower je proveo u ispivanjima na moru i sudjelovao u istraživačkim misijama i putovanjima prije pokušaja prelaska Atlantika, koje će startati u travnju 2021. Prekooceansko putovanje  temeljit će se na sličnoj ruti i pionirskom duhu kao istoimeni brod 1620. godine. prevozeći engleske iseljenike prema obali Sjeverne Amerike.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Autonomna plovila i zelene tehnologije budućnost brodarstva
Autonomni brodovi i novi trendovi u pomorstvu