PLENKOVIĆ U 3. MAJU Potpisan ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona

RIJEKA – Predsjednik Vlade Andrej Plenković prilikom posjete Rijeci, svratio je do 3. Maja gdje se sastao s predstavnicima tog brodogradilišta, na čelu s direktorom Edijem Kučanom. Pritom su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor Brodogradilišta 3. Maj Edi Kučan potpisali su Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnja br. 514.

Plenković je naglasio da je ovo važan iskorak za 3. Maj. Podsjetio je da je zajedničkim dogovorom otprije dvije godine te velikim povjerenjem u g. Kučana i njegove suradnike, odlučeno ponovno pokrenuti brodogradnju u riječkom 3. Maju.

Foto: Vlada RH

– Oni su se pokazali izrazito učinkoviti. Znate da smo u rujnu prošle godine bili ovdje na porinuću Algoma Intrepida, prvog broda koji je dovršen. S ovom novogradnjom 514, a riječ je o brodu za prijevoz automobila, Vlada još jednom iskazuje povjerenje prema trećemajcima, kojih je sada ovdje zaposleno oko 850, zajedno još 350 kooperanata – kazao je Andrej Plenković.

Poslovanje na tržišnim osnovama

Plenković je uvjeren da će se na ovaj način ostvariti viša cijena, kada se ovaj brod dovrši i bude se prodavao. Time će troškovi njegove proizvodnje, ali i iskorak koji je Vlada jamstvima dala prema 3. Maju, biti namireni.

– Upravo na ovaj način s bitnom ulogom hrvatske brodogradnje Jadranbroda nastojimo revitalizirati brodogradnju tako da kontroliramo troškove i da dugoročno njihova aktivnost bude na tržišnim osnovama. U tom smo smislu zadovoljni da se ovdje, praktički u blizini, pozicionirao i ‘MKM Yachts’. Riječ je o kompaniji koja je u Uljaniku dovršila polarni kruzer Eclipse – brod kakvog praktički gotovo da i nema uopće u svijetu. Razgovarali smo prije 10-ak dana s njihovim vlasnikom, spremni su ovdje graditi Eclipse 2. Po nama, dugoročna revitalizacija te industrije omogućit će i proizvodnju i izgradnju nekoliko takvih brodova. Siguran sam, ako to tako bude, da će biti posla i za 3. Maj i za Uljanik – rekao je, dodavši da se i u Uljaniku nastoji revitalizirati brodogradnja.

D.G.