Plenković: “Nije normalno da se takva situacija dogodi – Mađari su uočili letjelicu, ali mislili su da je bezopasna”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji sudjeluje na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Versaillesu u Francuskoj, danas je novinarima o padu letjelice u Zagrebu kazao da je riječ o letjelici ruske proizvodnje te da se u ovom trenutku ne zna je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

Premijer je rekao da je razgovarao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem te veleposlanikom pred NATO-om Mariom Nobilom.

– Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne znam u ovom trenutku točno je li ona bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunjske – kazao je Andrej Plenković.

Milanović: “Prije rušenja u Zagrebu, objekt je preko članica NATO-a neprimjetno letio gotovo sat vremena!”

Premijer je istaknuo da se u ovom trenutku ne zna zašto je do toga došlo, je li zbog neke pogreške ili izgubljene kontrole nad letjelicom.

– Ono što znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i da se potom srušila u Zagrebu – kazao je i istaknuo da je dobro da nema ozlijeđenih u ovoj situaciji.

– Tako nešto dosad nismo nikad imali. Najvažnije je utvrditi tko je taj koji je lansirao letjelicu i kako je došla do Hrvatske – je li namjerno ili slučajno. To je cilj – rekao je.

– Uputio sam pismo gdje smo ih detaljno tehnički izvijestili o detaljima. Sve provjeravamo. Zadaća je da se naprave izvidi. U komunikaciji smo s Mađarskom, Rumunjskom, Ukrajinom. U svakom slučaju moramo sve ispitati. Nije normalno da takva letjelica te veličine dođe u Hrvatsku i na kraju padne. Dobro da nije pala tamo gdje je bilo ljudi, na kuću, zgradu, i na sreću nije bilo žrtava, ali ne daj Bože da se to ponovi. Nije normalno da se takva situacija dogodi, moramo dignuti budnost. Ovo je ozbiljna situacija u kojoj sve službe moraju biti spremne na ovakve do jučer nezamislive događaje – kazao je.

Plenković je rekao da je mađarska strana potvrdila da je uočila objekt, ali su ga shvatili kao nešto bezopasno. Rekao je i da sve službe provode odgovarajuće postupke i izvide utvrđivanja činjenica.

– Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu, da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je eventualno ova letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju , svi će učiniti maksimalne napore da se što prije utvrde razlozi opće dolaska i onda rušenja ove letjelice nad Zagrebom – zaključio je premijer.



D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastaju se vrh države i sigurnosne službe: “Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700km/h na visini od 1300m”
Tajnik ukrajinskog ministra obrane: “Letjelica koja se srušila na Zagreb nije ukrajinska”