PLENKOVIĆ NA OTVARANJU LNG TERMINALA: “Povijesni trenutak koji mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe”

OMIŠALJ – Premijer Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanom puštanju u rad Plutajućeg LNG terminala u Omišlju i spojnog plinovoda Zlobin – Omišalj, kojim će se ukapljeni prirodni plin otpravljati u hrvatski transportni plinski sustav, čime su i Hrvatska i Europa dobile novi i konkurentan dobavni pravac prirodnog plina.

U svom je govoru premijer Plenković staknuo je da se radi o povijesnom trenutku, ne samo s aspekta onih koji su godinama željeli, radili i stremili ka tome da se realizira projekt LNG terminala, već i zbog činjenice da se njegovim otvaranjem mijenja položaj Hrvatske na energetskoj karti Europe.

– Ovaj terminal u Hrvatskoj, u kombinaciji s onima u Litvi i Poljskoj, čini novu točku na koridoru sjever-jug za diversifikaciju opskrbe plinom i konkurenciju u Srednjoj i Istočnoj Europi – kazao je premijer Plenković.

Projekt vrijedan 234 milijuna eura, sufinanciran bespovratnim europskim sredstvima

Podsjetio je da je jedna od prvih zadaća ove Vlade na početku prvoga mandata bilo lobiranje u Europskoj komisiji da se odobri 101 milijun eura sufinanciranja toga projekta, u čemu je uspjela.

S obzirom da je ukupna vrijednost projekta 234 milijuna eura,  Vlada nije imala nikakve dileme da iza njega stane i financijski.

Stoga je, dodao je premijer, Vlada donijela odluku da država stane iza projekta u omjeru 1:1 sa sredstvima EU, a ostalo su pridonijele hrvatske kompanije koje su u konačnici i suvlasnici i nositelji cijeloga projekta.

Kako je bilo puno rasprave o tome treba li Hrvatskoj uopće LNG terminal, premijer Plenković kazao je da je on bio potreban ne samo zbog diversifikacije opskrbe nego i zbog utjecaja na cijene plina.

Foto: Vlada RH

LNG terminal bitan i za proces zelene transformacije Hrvatske

Tako je već sada izvjesno da će, prema podacima o zakupljenosti kapaciteta u prve tri godine, utjecati u konačnici na smanjenje cijena plina u Hrvatskoj, što je najkonkretnija korist toga projekta.

– Ovaj je projekt rađen po najvišim ekološkim i sigurnosnim standardima – naglasio je Plenković i dodao da LNG terminal neće zagađivati more i neće zagađivati okoliš.

O tome je posebno vođeno računa i iz respekta prema svim ljudima koji žive na Krku, jednom od najvećih hrvatskih otoka koji je poznat i po turizmu, ali ima i stratešku ulogu i zbog aerodroma i zbog mosta, a od sada i terminala.

Podsjetio je da je prirodni plin tranzicijsko gorivo jer signalizira put od fosilnih prema obnovljivim izvorima energije pa je taj projekt bitan i za proces zelene transformacije Hrvatske.

Foto: Vlada RH

Energetski projekti kroz Inicijativu triju mora

Govoreći o geopolitičkom značaju LNG terminala, premijer Plenković kazao je da će se u godinama koje dolaze vidjeti koliko je realizacija toga projekta bitna i za Europsku uniju i za porijeklo plina koji će tu dolaziti.

Taj je projekt, dodao je, bitan i za naše transatlantske partnere jer ga su Sjedinjene Američke Države kontinuirano podržavale.

Posebnim zakonom o terminalu za ukapljeni prirodni plin Hrvatska je poslala poruku želje da on bude i projektno dobro organiziran i u odgovarajućem pravnom okviru.

– Za Hrvatsku u budućnosti preostaje da budemo angažirani kako bi se kapaciteti ovoga terminala koristili, kako bi on pridonio našem pozicioniranju i kroz angažman u Inicijativi triju mora jer su upravo kroz tu Inicijativu energetski projekti među najvažnijima i najznačajnijima – poručio je premijer.

Spomenuo je ovom prigodom i druge projekte u hrvatskom energetskom sektoru, poput Jadransko-jonskog plinovoda, izgradnje novog skladišta plina u Grubišnom Polju, projekte povezivanja hrvatskog plinskog transportnog sustava sa sustavima susjednih zemalja, kao što je kompresorska stanica Velika Ludina, koja je otvorena prije godinu dana.

Foto: Vlada RH

Pelješki most i LNG terminal jačaju i međunarodni položaj Hrvatske

Ta stanica, dodao je, omogućuje uspostavu stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske i otpremu plina s ovog LNG terminala.

– Pored tih projekata, nužno je spomenuti i aktivnosti posljednjih godina na privlačenju novih investitora i intenziviranju aktivnosti na istraživanju, odnosno pronalasku novih rezervi nafte i plina – istaknuo je Plenković.

Dodao je da Vlada nastavlja raditi i na poticanju tranzicije na čistu energiju, kroz niz projekata usmjerenih na maksimalno i što bolje iskorištavanje postojećeg hidropotencijala i na korištenje novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

Još je jednom čestitao svima koji su pridonijeli realizaciji projekta istaknuvši da je ponosan što je projekt konkretno postignuće kroz prvi i početak drugog mandata Vlade.

Pelješki most, koji će povezati južnu s ostatkom Hrvatske, i LNG terminal su projekti koji će pridonijeti snaženju međunarodnoga i europskoga položaja Hrvatske, poručio je na kraju predsjednik Vlade.

D.G.