Plenković na One Ocean summitu: “Jabučka kotlina sjajan primjer brze obnove ribljeg fonda”

Ograničenje lova ribe u Jabučkoj kotlini sjajan je primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond što može poslužiti kao primjer za druge situacije u Sredozemlju, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon završetka samita One Ocean u lučkom gradu Brestu.

Jabučka kotlina, pojas od hrvatskog otoka Žirja do talijanske Ortone, sadrži gotovo četvrtinu ukupne biomase gospodarski važnih vrsta ribe sjevernog i središnjeg Jadrana, prenosi Hina.

Niz godina Jabučka kotlina bila je ribolovno područje odakle je dolazilo više od 30 posto koćarskog ulova hrvatske i talijanske flote. No, prelov je iscrpio riblji fond pa je od 2015. godine ribolov ondje ograničen.

Mjere su urodile plodom i fond je obnovljen.

– Nelovljenje ribe u Jabučkoj kotlini je sjajan primjer kako se takvim mjerama brzo obnavlja riblji fond koji može služiti za druge situacije na Mediteranu – rekao je Plenković novinarima.

Plenković je u govoru na samitu istaknuo da je očuvanje oceana jedan je od najvažnijih globalnih izazova i da Hrvatska želi poduzeti dodatne napore u borbi protiv onečišćenja mora i za očuvanje bioraznolikosti.

“Hrvatska daje vrlo jasan doprinos u borbi protiv plastičnog otpada”

Hrvatska je zabranila korištenje plastičnih vrećica i brojnih drugih jednokratnih proizvoda od plastike.

– Plastika se teško razgrađuje. Svaka plastika koja završi u Jadranu je negativna i za staništa životinjskih i biljnih vrsta, a užasno je negativna s aspketa čistoće Jadrana i privlačnosti Hrvatske kao turističke zemlje – rekao je hrvatski premijer novinarima.

Hrvatski premijer sudjelovao je na samitu One Ocean na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Naglasio je da Hrvatska kao pomorska zemlja želi biti primjer u borbi protiv onečišćenja oceana i mora.

Poručio je i da je na 40. godišnjicu Konvencije o pravu mora  potrebno napraviti maksimalan napor kako bi se zaključio sporazum o očuvanju bioraznolikosti iznad nacionalnih zakonodavnih okvira.

– Time bi se zajednički dao još jedan iskorak obvezujućeg karaktera koji bi smanjio efekte globalnog zatopljenja – rekao je novinarima.

D.G.