Plenković: Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije i provodi zelenu tranziciju

Predsjednik Vlade objavio je na Twitteru da se na sastanku na vrhu šefova država i vlada COP 27, koji se održava danas i sutra u Sharm el-Sheikhu u Egiptu, raspravlja o klimatskim promjenama i nužnosti međunarodne suradnje u novim geopolitičkim okolnostima.

- Hrvatska nastavlja ulagati u obnovljive izvore energije i provodi zelenu tranziciju. Dužnost nam je štititi Zemlju i prirodne ljepote za buduće generacije - poručio je.

Plenković je održao i niz bilateralnih razgovora o klimatskim promjenama, zelenoj tranziciji i drugim globalnim temama.

Uz predsjednika Vlade u Egiptu je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Filipović s klimatskog skupa: Borimo se, moderniziramo ceste, pruge…
Hrvatska u okviru raspoloživih sredstava podržava pokretanje mehanizma ‘gubitka i štete’ kojim bi se financijski pomagalo državama pogođenima klimatskim promjenama, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović koji je dio hrvatske delegacije na klimatskom skupu UN-a u Egiptu. - Hrvatska u skladu…

U izjavi za medije, ministar je izvijestio da su glavni tajnik Ujedinjenih naroda, egipatski predsjednik te predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata u uvodnim govorima naglasili da treba uložiti dodatne napore kako bi se povećanje temperature od 1,5 stupanj Celzija držalo u tim okvirima.

- Ključna poruka ovoga COP-a je da se s ambicije treba prijeći na implementaciju, odnosno s riječi na djela i svi očekujemo da će to dogoditi - rekao je Filipović.

Upitan o mehanizmu "gubitka i štete", ministar je naglasio da Hrvatska podupire stav Europske unije da se svim zemljama koje su imale štete uzrokovane klimatskim promjenama pomogne u okviru raspoloživih sredstava te da se dio tih sredstava uloži u prevenciju.

Na pitanje o hrvatskom doprinosu borbi protiv klimatskih promjena, ministar je kazao da će naša zemlja slijediti zakonodavni paket 'Spremni za 55%' te će ga implementirati u svoje zakonodavstvo.

Cilj paketa je smanjenje emisija EU-a za najmanje 55 posto do 2030. godine.

Na pitanje treba li Vladi "lex Fortenova", ministar je kazao da su Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo financija dobili zadatak da ispitaju i analiziraju sve okolnosti kako bi se došlo do relevantnih informacija, koje će biti podloga za donošenje odluka.

- Ova prodaja se odigrala izvan Europske unije, dogodila se u Rusiji, mi ne možemo utjecati na ono što se tamo događa, treba vidjeti je li sve bilo u skladu sa zakonom i jesu li se poštovale sankcije - zaključio je Filipović.

I.G.