Plaže u Lumbardi od ove sezone imaju tzv. ekološke pepeljare

LUMBARDA – Opušci cigareta su najčešća vrsta otpada na Zemlji, a procjene kažu da godišnje u okolišu završi više od 4,5 bilijuna opušaka, što je otprilike trećina ukupno popušenih cigareta na svijetu. Nema gdje ih nema, a posebno su iritantni na plažama gdje su i najzastupljenija vrsta otpada. Neke zemlje tome su stale na kraj represivnim metodama, a Općina Lumbarda zasad se okrenula edukativnim metodama.

Na pješčanoj plaži Pržina u Lumbardi postavljene su ekološke pepeljare za plažu, a iste će uskoro biti postavljene i na plaži Bilin žal, na sjevernoj strani Lumbarde.

Foto: Visit Lumbarda/Facebook
Foto: Visit Lumbarda/Facebook

Cijela priča funkcionira prilično jednostavno. Svi vi koji uživate zapaliti na plaži, uzmite iz stalka kartonsku pepeljaru, sklopite je prema uputama koje se nalaze na samoj pepeljari i potrudite se svoje opuške ostavljati u navedenoj pepeljari, a ne na plaži. Na kraju dana pepeljaru bacite u koš za smeće i to je to. Ne zahtjeva puno truda, a puno će pomoći čistoći plaže.

I ne samo plaži. Filteri cigareta rade se od plastike pa opušku koji je bačen u prirodu treba puno više za razgradnju nego što to pušači misle. Istraživanje znanstvenika s Odjela za biologiju Sveučilišta Anglia Ruskin pokazalo je da biljke izrasle u zemlji onečišćenoj opušcima cigareta imaju 25 posto kraće izdanke te 60 posto manju biomasu korijena od biljaka koje rastu u zdravoj zemlji.

Opušci sadrže veliku količinu mikroplastike, iste one koja desetljećima zagađuje mora i oceane, ali i podzemne vode koje potom dospijevaju u vodu za piće. Stoga, drugi put kad poželite zapaliti na plaži ili bilo gdje drugdje u prirodi, potrudite se pokupiti opuške za sobom. Priroda, a na koncu konca i sva živa bića, bit će vam zahvalna.

K.B.