Plaža u uvali Slano dobiva novi izgled

SLANO – Dubrovačko-neretvanska županija održala je drugu od ukupno tri predviđene radionice u sklopu izrade Adaptacijskog plana u kojem su predložene mjere prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama za pilot područje uvale Slano.

Sve izgledniji scenarij podizanja razine mora potaknuo je mnoge lokalne zajednice da počnu promišljati, ali i djelovati kako bi bili spremni za ovu, po svemu sudeći, neizbježnu sudbinu svih obalnih gradova na svijetu.

Za mjesto Slano kažu da je jedno od najslikovitijih mjesta dubrovačke rivijere, smještenom u dugoj uvali koja je okružena gustom borovom šumom i maslinicima, a mjesto je poznato i po plaži kojoj je teško odoljeti. Slano je i mjesto duge kulturne tradicije i brojnih povijesnih spomenika, što ni ne čudi budući da je ovo mjesto, udaljeno od Dubrovnika nešto više od 35 kilometara, bilo naseljeno još u prapovijesno doba.

Odolijevalo je Slano brojnim izazovima kroz povijest, no utjecaj klimatskih promjena neće moći izbjeći. Tvrde to stručnjaci pa je Slano uvršteno u projekt AdriaClim, u čijem je fokusu problematika podizanja razine mora, a u sklopu čega je predviđeno uređenje plaže u uvali Slano, koja bi trebala postati održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.

Foto: Slano/Wikipedia

Cilj projekta AdriaClim je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju, u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske: Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8 823 415.00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283 500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području.

K.B.