PLAVA RIBA Portal koji je nedostajao – Sve informacije o ribarstvu na jednom mjestu

Da bi se informirali o novostima, zakonodavnom okviru i ostalim potrebnim, ali često zbunjujućim informacijama, ribari, sportski ribolovci, ekolozi, ihtiolozi, ostali znanstvenici i ljubitelji živog svijeta Jadrana trebali su se dobro namučiti u pretrazi svijeta interneta za pravom informacijom. Nimalo im u tome ne pomažu ni one najvažnije institucije koje svakom poreznom stavkom plaćaju, a zauzvrat baš i ne dobivaju puno. Javila se tako potreba za portalom, gdje će sve potrebno biti na jednom mjestu i tako je nastao portal Plava riba.

“Pozdrav, ja sam Plava Riba, Vaš savjetnik za ribarstvo. Trebate savjete ili pomoć u vezi ribarstva? Kontaktirajte me!”, stoji na naslovnoj stranici portala, koji svojom praktičnošću i jednostavnošću može pomoći svakome.

Uz rubrike “Novosti”, “Zakonski okvir”, “Mjere potpora” i “Kontakt” s autorima portala, tu su još i korisne poveznice na stranice državnih institucija koje bi nam trebale biti na usluzi.

Poslali smo upit autorima, kako bi doznali i nešto više o portalu i tko stoji iza ove ideje.

– Mi smo mala skupina entuzijasta koji se ne želimo osobno eksponirati – skromno su nam odgovorili.

– Cilj portala je na jednom mjestu okupiti sve informacije vezane za ribarstvo, a najvažniji dio je svakako zakonski okvir kojeg se trenutno nigdje drugdje ne može naći.

Portal je namijenjen prvenstveno ribarima, ali i svima kojima je iz nekog razloga potrebno naći propise vezane uz ribarstvo (planiramo dodati i određene propise vezane uz zaštitu mora).

Foto: Ivana Nobilo

– Trenutno se ne financiramo iz nikakvih izvora i sve što nudimo je potpuno besplatno – poručuju.

– Na pitanje „zašto?“, jednostavan je odgovor: „a zašto ne!“. Vidjeli smo da postoji potreba i popunili smo je svojim znanjem.

Olakšali smo život sebi i drugima, uz ne biste vjerovali, minimalni trošak vremena i novca. We are working smart, not hard 🙂

Daljnji planovi su dodati razne savjete vezane za poslovanje, informatizaciju, korake kako do, upute za lakše ispunjavanje zahtjeva za potpore, a nudimo ribarima da se prijave na mailing listu i direktno primaju novosti čim za njih doznamo – pojašnjavaju detalje.

– Ovisno o tome kakva će biti reakcija i interes ljudi, nastaviti ćemo se sšriti ili cemo možda ostati samo na redovnom održavanju zakonskog okvira, koji je prilično (mozda čak pretjerano) složen – zaključuju o svojoj misiji.

Foto: Screenshot / HRT

Iz svega se da zaključiti kako je upravo ovo stranica koja je nedostajala, jer zbog zbunjivanja nedostatkom informacija i različitog, a posebno nestručnog ili pak kompliciranog tumačenja istih, često dolazi do razmimoilaženja i štetnih posljedica po ribarstvo i ribare, živi svijet Jadrana i kvalitetno morsko gospodarstvo u cjelini. A da ne bi bilo “zavadi pa vladaj”, dobro je sve imati na jednom mjestu.

Stoga ovoj ekipi, zasad iz sjene, želimo puno uspjeha u već sad visoko postavljenoj ljestvici kvalitetnog rada!

Jurica Gašpar