Plastični otpad i potrošnja plastike utrostručit će se do 2060. godine

U lipnju je objavljeno novo izvješće o plastici koje potiče na dodatnu zabrinutost o ovom materijalu. Prema OECD (Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj) na putu smo prema utrostručenju potrošnje plastike i plastičnog otpada do 2060. godine.

Prema dosadašnjim parametrima predviđa se da će proizvodnja doseći 1,2 milijardi tona do 2060., a plastični otpad premašiti milijardu tona godišnje, piše portal Klimatskepromjene.hr

Zabrinjavajući je podatak izvješća da će se čak i uz agresivne mjere protiv plastike u narednih 40 godina proizvodnja udvostručiti, a nedavno je obznanjena i činjenica da je mikroplastika rasprostranjena diljem naše planete te je otkrivena i u ledu Arktika, kao i u ljudima. Ljudskim plućima i krvi.

– Zagađenje plastikom jedan je od najvećih ekoloških izazova 21. stoljeća, nanoseći dalekosežnu štetu ekosustavima i ljudskom zdravlju – rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Količina proizvedene plastike raste iz godine u godinu, a upravo ona predstavlja jednu od najvećih prijetnji za okoliš. Ipak, izvješće je zaključeno s porukom optimizma – uz koordinirane i ambiciozne globalne napore moglo bi se eliminirati zagađenje plastikom do 2060. godine.

UN je ranije ove godine pokrenuo proces međunarodnog obvezujućeg sporazuma za smanjenje zagađenja plastikom, koji će sada u obzir uzimati cijeli životni ciklus plastike, od proizvodnje do recikliranja.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Znanstvenici istražuju koliko nam štete zapravo nanosi mikroplastika u našim tijelima